Du är här:

Fotskäl

Frukost i församlingshemmet Foto: Christer Illbratt I Fotskäl firar man midsommar på midsommardagen. Foto: Christer Illbratt Klockaregården i Fotskäl Foto: Håkan Forsberg

En ishall på en ort med nästan 200 invånare hör nog till ovanligheterna. Men Fotskäl har en, även om det ska sägas att det bor fler i församlingen i stort, närmare 700 personer. Så Fotskäl har blivit centrum i Mark för ishockey och skridskoåkning och har en egen hockeyklubb, Fotskäls HC. Från början var det en utomhusrink anlagd genom ideellt arbete på 1970-talet, nu en fullvärdig hockeyarena under tak där även andra klubbar kommer och tränar. Utanför samhället ligger en travbana som är träningsanläggning bland annat inför tävlingar på Åby travbana i Mölndal. Tittar man på kartan ser man att travbanan - och Fotskäl - ligger mitt i en triangel där Göteborg, Borås och Varberg är de tre hörnen. Kungsbacka, Skene och Kinna är orter på ännu närmare håll.

Ligger centralt

– Fotskäl ligger väldigt centralt, säger Christer Ilbratt som är ordförande i byalaget och hembygdsföreningen. Vägarna strålar ut åt olika håll.
Han flyttade till Fotskäl med sin hustru Mona 1987 och har trivts bra sedan första dagen. Naturen, människorna och de öppna landskapen lyfter de båda fram som det bästa med bygden. Och att det händer något varje vecka, trots att Fotskäl är ganska litet. Våffelcafé varannan vecka i den lilla röda stugan Marielund mitt i samhället och torpvandringar i kulturlandskapet med historier från förr är ett par exempel på vad föreningarna arrangerar under ett år. De gamla jordbruksmarkerna finns för alltid inskrivna i svensk tv-historia också. Det var i Fotskäl som stora delar av Vilhelm Moberg folkkära roman Raskens spelades in av Sveriges television, med Sven Wollter som soldaten och torparen Raskens. Vart femte år ordnas Fotskälsdagen som blivit något av hemvändardag. Senast var det 2008 så nästa gång är 2013.

Inflyttningarna fortsätter

Runt Fotskäl finns naturvårdsområden och vandringsleder. Det här är marker med lång historia av bosättningar. Och inflyttningarna fortsätter än idag. Lediga bostäder får snabbt nya ägare. Byalaget, som ser sig som en paraplyorganisation för de olika föreningarna i Fotskäl, hoppas på nybyggnationer som kan underlätta för barnfamiljer att flytta hit. Iris Bengtsson, själv född och uppvuxen här, har sett andra komma och gå genom åren - men kan också konstatera:

– Många som flyttat kommer tillbaka förr eller senare. Det bästa med Fotskäl är närheten till människor.

Text: Lena Löfgren
Spara som PDF Sidan granskad: 2015-07-22
Innehållsansvarig: Maria Sivedal
Skriv ut Publiceringsansvarig:  Linda Sjöö

 • Kontakta oss 
 • Fakta om Fotskäl
  Ingår sedan den 1 januari 2011 i Västra Marks församling som är en sammanslagning av Berghem, Hajom, Surteby-Kattunga, Fotskäl och Tostareds församlingar.

  Befolkningsmängd: ca 3 500 personer är bosatta i församlingen, varav ca 200 bor i tätorten.

  Bibliotek: Bokbussen stannar i Fotskäl

  Byalag: Här finns ett aktivt byalag

  Avstånd
  till andra orter och städer: Till Kinna är det 1,5 mil, Borås 4,5 mil, Göteborg 5,9 mil, Varberg 5,1 mil.

uizs{swuu}vHuizs5{m