Sidans innehåll

Anmälan om olägenhet för människors hälsa eller miljö

Om du upplever en störning eller olägenhet för människors hälsa eller miljö, kan du göra en anmälan om detta till kommunens miljöenhet. Kommunen har tillsynsansvar för verksamheter inom miljöskydd, hälsoskydd och livsmedel. Miljöenheten bevakar därför miljö- och hälsoskyddsfrågor i kommunen för att förebygga och undanröja olägenheter inom dessa områden.

Vad ses som en störning, olägenhet eller olaglighet?

För att miljöenheten ska kunna handlägga ditt ärende måste den störning eller olägenhet som du upplever utgöra en risk för människors hälsa eller miljön och den måste vara pågående.

Enligt miljöbalken (9 kap. 3§) definieras olägenhet för människors hälsa som en "störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller tillfällig".

En störning kan exempelvis röra sig om utsläpp av kemikalier eller orenat avloppsvatten, förorenat dricksvatten, bristfällig hygien i livsmedelslokal, buller, nedskräpning, eller dålig inomhusmiljö såsom fukt, mögel, temperatur, radon, buller och ventilation.

När bör jag kontakta miljöenheten?

Innan du kontaktar miljöenheten ska du om möjligt själv ta kontakt med den störande verksamheten för att ge dem en chans att själva åtgärda störningen. Verksamhetsutövare och fastighetsägare har enligt miljöbalken ett utökat ansvar att utreda och åtgärda risker för olägenhet för människor och miljön. Får du ingen hjälp trots att du tagit kontakt med den ansvarige kan du anmäla ditt klagomål till miljöenheten.

Gäller ditt klagomål livsmedelshygien är det däremot att föredra om du kontaktar miljöenheten i första hand, så att en inspektör hinner utföra en kontroll innan maten du misstänker dig blivit sjuk av kasseras. Läs mer här om klagomål kopplat till livsmedelshygien.

Matförgiftning | Marks kommun Länk till annan webbplats.

Olägenheter eller störningar som miljöenheten inte har tillsynsansvar för:

Hur går anmälan till?

Skicka in din anmälan skriftligen

Miljöenheten behöver få en så utförlig beskrivning som möjlig av den olägenhet, störning eller olaglighet du vill anmäla. Din anmälan utgör ett underlag för handläggningen av ärendet och kan även bli ett beslutsunderlag i miljönämnden eller, om ärendet överklagas, hos högre beslutsinstans. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på denna sida. Gäller din anmälan din boendemiljö och du bor i ett flerbostadshus, så finns det en särskild blankett du kan använda.

Anmälan olägenhet flerbostadshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tänk på att om ärendet gäller nedskräpning, utsläpp eller liknande som är kopplat till en viss plats utomhus, så ser vi gärna att du skickar med en karta där platsen är markerad.

Kan jag lämna in mitt klagomål anonymt?

Det är möjligt att lämna in anonyma klagomål men de är ofta svårare att handlägga effektivt då miljöenheten kan behöva kontakta dig för att få mer uppgifter i ärendet. Det går heller inte att juridiskt driva ett ärende om vi inte kan påvisa att det är någon som är störd. Väljer du att vara anonym kan inte miljöenheten ge återkoppling på ärendet eller delge dig eventuella beslut.

Tänk på att du inte kan vara anonym om du skickar in ett klagomål via e-post, eftersom e-postadressen blir en allmän handling när den inkommer till myndigheten. Du kan däremot skicka in brev anonymt, förutsatt att du inte uppger några personuppgifter, så som namn, adress eller telefonnummer, eftersom även de blir allmänna handlingar när de registreras på ärendet. Ditt brev skickar du till: Marks kommun miljöenheten, 511 80, Kinna.

Så här hanterar vi ditt ärende

När miljöenheten har fått in ett ärende gör vi vanligtvis en inspektion på platsen i fråga och tar kontakt med personen eller företaget som klagomålet gäller så den störande får möjlighet att ge sin bild av situationen. Därefter är miljöenheten skyldig att göra en bedömning om klagomålet är befogat eller inte.

Vid befogade klagomål kan bygg- och miljönämnden fatta beslut om åtgärder, begränsningar samt förbud. Vid obefogade klagomål fattas beslut om avskrivning av ärendet.

Kontakta miljöenheten

Telefon går via kontaktcenter

Telefon: 0320-21 70 00

Mejladress: miljoenheten@mark.se

Uppdaterad:

Informationsägare: Samhällsbyggnadsförvaltningen