Sidans innehåll
Impregnerat trä
Impregnerat virke innehåller ofta miljö- och hälsofarliga ämnen. När du väljer virke är det därför bra att titta efter klassificeringen och välja det virke som är bäst lämpat för den användning som virket ska ha. På så sätt får du reda på om det verkligen är nödvändigt att använda impregnerat trä eller om du istället kan använda oimpregnerat trä som sedan oljas eller målas.
Äldre träskyddsbehandlat virke
Tidigare användes träskyddsmedel som innehöll ämnen som inte längre får användas, till exempel CCA (koppar, krom och arsenik) eller kreosot. Kreosot och CCA är både miljö- och hälsofarligt. Kreosot, arsenik och krom kan vara cancerframkallande.
Att tänka på vid hantering och lagring av äldre virke
- Lagra inte det impregnerade virket i närheten av vattenbrunnar - du riskerar då att förorena dricksvattnet.
- Undvik hudkontakt och inandning vid slipning eller annan bearbetning.
- Återanvänd inte gammalt impregnerat virke till nya konstruktioner.
- Lämna alltid uttjänat virke till godkänd mottagare som till exempel Skene skog.
- Om du misstänker att virket är kreosotbehandlat ska det betraktas som farligt avfall och tas omhand på speciella förbränningsanläggningar.
Nyttiga länkar: Byggavfall Öppnas i nytt fönster., Farligt avfall
Öppnas i nytt fönster., Sorteringsguide
Öppnas i nytt fönster.
Slipers och telefonstolpar
Slipers eller telefonstolpar är nästan alltid impregnerade med kreosot eller CCA. Kreosot är en blandning av många olika ämnen och är en restprodukt vid torrdestillation av stenkol för att tillverka koks. Sedan sent 1800-tal har kreosot använts för att impregnera trä som skydd mot angrepp av röta och skadeinsekter.
Kreosotbehandlat virke är svart eller brunt och luktar tjära men lukten avtar ofta med tiden. Mycket gammalt kreosotvirke kan vara ljusgrått till färgen. I solsken kan virket svettas och farliga ämnen kan läcka ut. Vissa av Banverkets äldre slipers har impregnerats med arsenik som är ännu giftigare än kreosot. Det går inte veta genom att se på slipern om den är impregnerad med kreosot eller arsenik.
Trä som är behandlat med kreosot får inte användas på lekplatser, inuti byggnader eller till behållare för odling. Det får inte heller användas i parker, trädgårdar och anläggningar för friluftsliv där det finns risk för att det ofta kan komma i kontakt med huden. Det kan dock finnas kvar kreosotbehandlat virke i privata trädgårdar. Som privatperson får du bara använda och handla med kreosotvirke som är behandlat före 31 december 2002. Undantag gäller användning till järnvägssliprar och ledningsstolpar för el- och telekommunikation. All annan användning av sådant virke är förbjuden.
Läs mer hos Kemikalieinspektionen:
Träskyddsmedel med kreosot Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Träskyddsmedel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Trä för utomhusbruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lagstiftning
EU:s biocidförordning 528/2012 (BPR)
Reachförordningen, (EG) nr 1907/2006
Kontakta miljöenheten
Telefon går via kontaktcenter
Telefon: 0320-21 70 00
Mejladress: miljoenheten@mark.se
Uppdaterad:
Informationsägare: Samhällsbyggnadsförvaltningen