Sidans innehåll

Nödvattenplan

Om det blir allvarliga störningar i dricksvattenförsörjningen kan kommunen placera ut vattentankar. Detta kallas för nödvatten. Tankarna placeras ut på förutbestämda platser i områden där det är behov av vatten. Du måste själv ha med dig kärl för att ta hem vattnet.

Tillgång till vatten vid en kris

Dricksvatten är vårt viktigast livsmedel och är en förutsättning för att samhället ska fungera. Det finns olika störningar som kan påverka tillgången till dricksvatten. Om tillgången till dricksvatten drabbas av allvarliga störningar, exempelvis i händelse av en kris, så behöver kommunen ställa ut vattentankar. Vattentankarna kan förse dig med dricksvatten tillfälligt. Detta kallas för nödvatten.

Vad är nödvatten?

Nödvatten är dricksvatten som på grund av allvarlig störning eller kris levereras på annat sätt än via ledningsnätet, exempelvis via vattentankar. Det innebär att tillgången till nödvatten är begränsad. Vi behöver därför prioritera vilka som förses med nödvatten.

Hur mycket vatten får jag?

Den begränsade tillgången till nödvatten innebär det vid vattenbrist kan bli ransonering. Vattenbehovet beräknas till tre-fem liter per person och dygn enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Mängden är lägre än vid normal konsumtion, men ska räcka till livsmedelskonsumtion och den mest basala hygienen.

Samhällsviktig verksamhet prioriteras

Vi prioriterar att förse samhällsviktiga verksamheter med nödvatten, det vill säga verksamheter som har störst inverkan på liv och hälsa. Högst prioritet har bland annat vård- och omsorgsboenden för äldre, storkök samt förskolor.

Egen beredskap

Eftersom mängden nödvatten är lägre än vid normal konsumtion så är det bra om du genom egen beredskap förbereder så att det finns extra tillgång till dricksvatten i ditt hem. Ett smart sätt att förbereda sig är att frysa in vatten i PET-flaskor. Flaskorna fungerar då både som reservdricksvatten och som kylklampar i frysen under längre strömavbrott. Kom ihåg att inte fylla flaskorna ända upp, då spricker de när vattnet fryser.

Länk till livsmedelsverket Dricksvatten i dunk (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Ta med egna kärl till uppställningsplatsen för vattentankar

Platserna där vattentankarna placeras kallas uppställningsplats. Tankarna fördelas efter hur många människor som bor i ett område. Bor det fler människor i ett område blir det fler tankar som körs ut. Du hämtar vattnet i egna medhavda kärl, exempelvis vattendunkar eller annat kärl som är enkelt att bära/transportera. Som en del av din egen beredskap så är det bra om du redan nu säkerställer att du har lämpliga kärl att hämta vatten i, om en allvarlig störning inträffar som påverkar tillgången till dricksvatten.

Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Håll dig informerad

Aktuell information kommer du att hitta på startsidan på vår webbplats. I händelse av en kris använder vi flertalet kanaler för att du som kommuninvånare ska få information, exempelvis genom sms, vår Facebook-sida och radio. Vår beredskapskanal är P4 och där går viktig informationen från myndigheter ut.

Du kan även ringa 113 13, som är vårt nationella informationsnummer vid kris.

Anslut dig till vår SMS-tjänst

Alla som berörs och är anslutna till vår SMS-tjänst har fått information direkt till sin mobil. Tjänsten tillhandahåller alla telefon- och mobilnummer som finns registrerade på fastigheter i Mark. Vill du ansluta ett annat telefonnummer kan du göra det via vår invånarportal.

Läs mer om SMS-varning vid driftstörning Länk till annan webbplats.

Uppdaterad:

Informationsägare: Teknik- och serviceförvaltningen