Sidans innehåll

Vattentjänstplan

Vattentjänstplanen beskriver hur kommunen långsiktigt ska säkerställa tillgången till dricksvatten och en trygg hantering av avloppsvatten för både boende och verksamheter.
Den innehåller även en plan för hur dagvatten ska tas om hand på ett hållbart sätt samt vilka områden som kan bli aktuella för utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp.

Varför har vi en vattentjänstplan?

Vattentjänster handlar om kommunens ansvar att:

  • leverera rent dricksvatten,
  • ta hand om avloppsvatten från hushåll och verksamheter,
  • leda bort regnvatten (dagvatten) på ett säkert sätt.

Dessa tjänster är viktiga för att vårt samhälle ska fungera i vardagen – och för att vi ska kunna leva i en trygg och hållbar miljö, både idag och i framtiden.

Vad innehåller vattentjänstplanen?

Vattentjänstplanen är ett styrdokument som sträcker sig tolv år framåt. Den visar hur Marks kommun planerar att utveckla och anpassa vatten- och avloppssystemet.

Planen innehåller:

  • Områden där det kan bli aktuellt att bygga ut kommunalt vatten och avlopp, till exempel vid ny bebyggelse.
  • Åtgärder som behövs för att vattentjänsterna ska fungera även vid extrema väderhändelser, som skyfall eller torka.
  • Riktlinjer för hur dagvatten ska tas om hand för att minska översvämningar och skydda naturen.

Tidsplan

Just nu befinner vi oss i samrådsprocessen. Samrådsprocessen pågår mellan 3 juni till 30 september.

  1. Samråd
  2. Granskning
  3. Antagande
  4. Laga kraft

Frågor och svar

Genom att skicka synpunkter på samrådsremissen till Teknik- och servicenämnden.

Synpunkter på samrådsremiss samordnas av handläggare och tas i beaktande i revideringen av planen. Synpunkter och svar sammanställs till en offentlig handling i form av en samrådsredogörelse som kommer ingå i den granskningsutställning som är kommande steg i planprocessen.

Nej, du måste inte ansluta ditt hus fysiskt, men du måste betala anläggningsavgift om din fastighet ligger inom ett verksamhetsområde där ledningsnätet är utbyggt. Undantag kan göras för dricksvatten om du har en egen brunn med bra kvalitet och tillräcklig kapacitet.

Däremot får du inte bygga eller renovera en enskild avloppsanläggning inom verksamhetsområdet. Om din befintliga lösning har brister kan miljökontoret kräva att den tas ur bruk.

Anläggningsavgiften för en genomsnittsvilla är 241 624 kronor för 2025. Det inkluderar tjänsterna dricksvatten och spillvatten. Har du fler bostäder på samma fastighet eller ska ansluta dig till fler tjänster tillkommer det kostnader. Ska du bara ansluta dig till en av tjänsterna, blir kostnaden lägre. VA-taxan justeras normalt varje år. Det är taxan för det år du får din förbindelsepunkt som gäller. Aktuella priser hittar du i kommunens vatten- och avloppstaxa. Du hittar alla priser i vatten- och avloppstaxan.

Taxa för vatten och avloppstjänster 2025 Pdf, 184.9 kB.

Kontakt

Telefon: 0320-21 70 00

Mejladress: tsn@mark.se

Besöksadress för bokade besök: Mor Kerstins väg 13, Kinna

Postadress: Marks kommun, 511 80 Kinna

Uppdaterad:

Informationsägare: Teknik- och serviceförvaltningen