Sortera rätt på Skene skog

Bild på olika containrar på Återvinningscentralen. Foto: Magnus Larsson.

Foto: Magnus Larsson

Senast uppdaterad den 6 november 2023

Den senaste tiden har personalen på Skene skog fått en hel del frågor om både plaståtervinning och vad som gäller för brännbart. Nu finns uppdaterad information om vad som gäller när du åker dit med sådant som ska återvinnas.

För att underlätta ditt besök på Återvinningscentralen är det bra att packa efter den ordning de olika fraktionerna finns på området. Här finns en ritning över ÅVC till hjälp. 

I dagsläget har vi tyvärr ingen återvinning av plast som inte är förpackningar. Den typen av avfall ska du alltså slänga i någon av containrarna för brännbart, beroende på storlek. Vi jobbar för att införa en container för plast på återvinningscentralen, men är inte där än.

Exempel på hur du sorterar rätt

Exempelvis ska alltid wellpapp slängas i containern för just wellpapp även om det är brännbart. Då går det till materialåtervinning istället för att bara utvinna energin genom att elda upp det. Du ska heller inte slänga några förpackningar här då detta ska sorteras på återvinningsstationen utanför grindarna.

Så rör du dig rätt på återvinningscentralen

ÅVC är uppbyggd som en slinga som börjar med en ramp. Utmed rampen hittar du olika fraktioner. På rampen är mittfilen körfil. Stanna till i den högra eller vänstra filen så att trafiken inte blockeras i mitten. 

Nedan finns en ritning över vad som ska slängas var så att du kan lasta din bil eller släpkärra på ett sätt så att det går smidigare att lasta av. Containrarnas plats på rampen kan ändras något, men vi hoppas ändå att ritningen underlättar din sortering. Är du osäker hjälper vi dig gärna. Klicka på ritningen för att se den i större format. Observera att ordningen på containrarna kan ändras.

När du sorterat färdigt på rampen kan du ställa av vitvaror, däck och keramik på vägen ut. Det finns även en container för mindre mängd asbest. Innan du kör ut kan du sortera ditt farliga avfall färg, lampor, batterier och elskrot. Har du missat något kan du ta ett varv till.

Publicerad av: Marks kommun