Sortera ditt skräp under julen

Återvinningscentralen vid Skene Skog. Foto: Magnus Larsson

Foto: Återvinningscentralen vid Skene Skog. Foto: Magnus Larsson

Senast uppdaterad den 10 december 2018

Tomtens säck blir allt större. Och ju fler klappar, desto större mängd papper och förpackningar som ska tas om hand och återvinnas. Den ökade försäljningen sker på nätet och då växer också mängden kartonger och emballage som ska återvinnas.

Ju mer som återvinns i stället för att hamna i soporna desto bättre för klimatet. Tillsammans strävar vi mot ett cirkulärt samhälle där avfall ses som råvara.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen som sköter de 15 obemannade återvinningsstationerna i kommunen ökar antalet städningar och tömningar, redan från Lucia och ända fram till tjugondagknut.

Fortsätt lämna skräp på återvinningsstationen

Vi ber dig alltså fortsätta att lämna alla dina förpackningar, jultidningar och magasin på återvinningsstationen. Det mesta kan bli nya råvaror till nya produkter:

  • Julpapper och wellpapp läggs bland pappersförpackningar.
  • Presentsnören läggs i soppåsen.
  • Julkort läggs i soppåsen.
  • Sillburken lämnas bland glasförpackningar och metallocket bland metallförpackningar.
  • Värmeljus och marschaller läggs i behållaren för metall på återvinningscentralen Skene Skog. Den lilla vekeshållaren i värmeljuset ska tas bort från aluminiumkoppen. Annars sorteras den automatiskt som stål och aluminiumet brinner upp i stålbadet.
  • Trasiga elljus, från till exempel adventsljusstaken, lämnas till exempel till den bemannade Återvinningscentralen Skene Skog.
  • Överblivna fyrverkeripjäser lämnas till polisen. Förpackningen som de låg i sorteras efter de material den består av.
  • Granen – lämnas bland Trädgårdsavfallet på Återvinningscentralen Skene Skog. Bor du i lägenhet kan din hyresvärd/bostadsrättsförening ha ordnat egen insamling.

Tips!sopor.nu kan du söka efter fler sorteringsinstruktioner.

Till sist: det allra bästa är självklart att äta upp julmaten och näst bäst att lämna matresterna till matavfallsinsamling.

Publicerad av: Marks kommun