Fryser matavfallet fast i kärlet?

Senast uppdaterad den 2 november 2022

När det är riktigt kallt ute blir det tyvärr ibland problem med att tömma de bruna tunnorna med matavfall. Tänk på att det är du som fastighetsägare som ansvarar för att ta loss eventuellt fastfrusna sopor. Här tipsar vi om hur du kan förebygga att påsen fryser fast.

Eftersom matavfall är blötare än det andra restavfallet i de gröna tunnorna så kan påsarna frysa fast och bli kvar i de bruna tunnorna. 

För de kunder där det frusit fast kommer man inte att åka tillbaka och tömma igen utan hoppas på bättre förutsättningar till nästa ordinarie tömning.

Som kund kan man underlätta genom att vid kall väderlek skaka lite på tunnan då och då för att förhindra att påsarna fryser fast för mycket. Det är också viktigt att använda de ventilerade påshållarna som är avsedda för att ha biopåsen i (de som levererades tillsammans med tunnan). Detta då påsarna är gjorda för att kunna släppa igenom vattenånga för att få matavfallet att till viss del torka upp. Det fungerar dock inte om påsen sätts i ett vanligt tätt plastkärl.
För att ytterligare hjälpa till med att få ett torrare material är det viktigt att själva skåpet där påshållaren sitter (t.ex. under diskbänken) är ventilerat. Det räcker med att sätta en liten distans i form av t.ex. en liten bit självhäftande möbeltass på insidan av luckan.

Publicerad av: Marks kommun