Problem med larver och flugor

Senast uppdaterad den 1 juli 2022

Har du problem med larver och flugor i matavfallskärlet? Här kommer några tips för att undvika detta.

  • Spraya med ättikslösning om du börjar få problem med flugor/larver.  Du kan också spraya i förebyggande syfte. Om det är riktigt besvärligt kan du använda outspädd ättika/ättiksprit annars kan du späda med exempelvis 1 del ättiksprit till 4 delar vatten.
  • Rengöra tunnorna ofta på sommaren, kanske t.o.m. efter varje tömning om det är besvärliga förhållanden. Använd gärna varmt vatten och såpa. Se också till att kärlen torkar invändigt innan du börjar använda dem igen.
  • Placera inte kärlen i direkt solljus, utan i någon form av skugga för att på så sätt minska risken för larvbildning. Vid riktigt besvärliga förhållanden kan det t.o.m. vara värt besväret att flytta kärlet till en ännu skuggigare plats mellan tömningarna.
  • Inomhus är det viktigt att använda den hållare som delades ut i samband med införandet av separata kärl. Man ska tänka på att låta vattnet rinna av från potatisskal och liknande innan de läggs i påsen. Man kan också lägga lite hushållspapper i påsen så att vattnet sugs upp.

Publicerad av: Marks kommun