Sortera rätt - lätt som en plätt

Senast uppdaterad den 18 februari 2019

Matavfall är allt som blir över och inte kan ätas, när du lagat eller ätit mat. Enkelt eller hur? Okej, när vi lärt oss det kan vi lägga till blomblad, kaffefilter med sump, tepåsar och lite hushållspapper. Men inte mer.

Detta är matavfall. Enkelt!

  • Skal, rens och kärnor från grönsaker, rotfrukter och frukt
  • Kaffesump och kaffefilter
  • Tesump och tepåsar
  • Äggskal
  • Skal från skaldjur
  • Oätbara matrester
  • Rens och mindre ben från kött, fisk och fågel
  • Blommor och blad (inte jord)
  • Det här är inte matavfall
  • Kattsand och hundbajspåsar
  • Cigaretter, fimpar och snus
  • Grenar och kvistar
  • Plastpåsar och matförpackningar
  • Innehåll från dammsugarpåsar

Tips!

Ha hellre för lite än för mycket matavfall i påsen. Och fyll aldrig påsen med så mycket matavfall att den blir svår att stänga.

GÖR DET INTE SVÅRARE ÄN VAD DET ÄR

Varje påse räknas. Genom att sortera ditt matavfall kan dina potatisskal, äppelskruttar och matrester förvandlas till klimatsmart biogödsel och miljövänlig biogas. Så glöm ursäkterna och bidra till att rädda jorden.

”Jag har inte plats för matavfallsinsamling i köket.”

Det finns alltid plats för en påse. Och varje påse gör skillnad: matavfallet från ett hushåll med fyra personer kan producera biogas som räcker för att köra en personbil 12 kilometer i veckan.

Visste du att?

1 000 bananskal kan ge biogas som räcker till att köra 75 km med en vanlig personbil.

”Jag har nästan inget matavfall.”

Det uppstår matavfall i nästan alla hem och det är inte mycket som behövs.
Det räcker med ett enda kilo matavfall som rötas till biogas för att koldioxidutsläppen ska minska med 0,3 kg jämfört med om vi använder fossila bränslen.

Publicerad av: Marks kommun