Tips för matavfallsinsamlingen

Senast uppdaterad den 18 februari 2019

Att samla in matavfall kan ibland vara förknippat med problem – men ge inte upp! Vi har lösningen på de allra vanligaste bekymren och det är faktiskt enklare än vad man kan tro.

Matavfallet blir gammalt eller luktar

Byt påse oftare. Det är bra att slänga matavfallet var tredje dag, även om påsen inte är full.

Bananflugor i matavfallet

Släng matavfallet och eventuellt restavfall ofta. Gör en flugfälla i ett glas eller en skål:

2 delar vinäger
1 del saft eller sirap
Några droppar diskmedel Kör matavfallsbehållaren i diskmaskinen
Häll ut kokande vatten i avloppet. Där lägger flugorna gärna sina ägg.

Jag vet inte vad jag kan slänga i matavfallet

Nästan alla har matavfall: en äppelskrutt, potatisskal, gammalt kaffesump… Allt det här är faktiskt matavfall:

  • Skal, rens och kärnor från grönsaker, rotfrukter och frukt
  • Kaffesump och kaffefilter
  • Tesump och tepåsar
  • Äggskal
  • Skal från skaldjur
  • Oätbara matrester
  • Rens och mindre ben från kött, fisk och fågel
  • Blommor och blad (inte jord)

Visste du att?

Många av bilarna som hämtar ditt matavfall körs på biogas som producerats av ditt matavfall.

Du bidrar till att det produceras mer biogas, en energikälla som kan användas istället för fossila drivmedel.

Kärlet på tomten eller gården drar till sig skadedjur

Kontrollera att kärlet är helt och att locket går att stänga.
Felanmäl kärlet om det är trasigt så byter kommunen ut det.
Vill du skura ur kärlet själv rekommenderar vi en lösning av 1 del ättika och 2 delar vatten. Det tar död på eventuella larver också.

Kärlet är smutsigt

Vissa kommuner erbjuder kärltvätt. Du kan beställa löpande för att hålla kärlet rent och fräscht.
Du kan också rengöra kärlet själv med 1 del ättika och 2 delar vatten.

Larver i kärlet

Spraya lite ättika i botten av kärlet.
Stäng papperspåsarna noga innan du kastar dem.
Se till att kärlet är rent och skura annars ur det med 1 del ättika och 2 delar vatten.

Publicerad av: Marks kommun