Kokningsrekommendation

Senast uppdaterad Kl. 11:48, 2021-04-13

På grund av otjänligt vatten i Björketorp och Fotskäl går kommunen ut med en rekommendation om att koka vattnet. Läs mer under Aktuellt här på mark.se.

Rekommendationer vid otjänligt vatten.

Värt att veta om matavfallspåsarna

Senast uppdaterad den 16 juli 2020

Matavfallspåsarna för hushåll är baserade på förnybar råvara i form av stärkelse. De är helt nedbrytbara vilket minskar risken för spridande mikroplatser. Detta är viktigt då matavfallet förutom biogas även blir till biogödsel som sprids som gödningsmedel på åkermark.

Viktiga tips!

  • Tänk på att matavfallspåsarna har ett bäst före datum! Därför är det ingen idé att hamstra påsar. De nya påsarna kommer att ha tryckt produktionsdatum (Vecka och år (t.ex. 49/18) står tryckt längs med långsidan med jämna mellanrum på rullen, inte på varje enskild påse. ), så man kan se till att ta den äldsta rullen först. Hållbarheten är 12-18 månader. På varje rulle kommer det finnas 70 påsar vilket räcker cirka fem månader, vid en förbrukning av 3 påsar i veckan.

  •  Ventilation är viktigt! Använd den ventilerade bruna påshållaren. Påsen andas och sätter du påsen i ett tätt plastkärl kommer vätskan hamna i botten av kärlet istället för att ventileras bort. Saknar du den ventilerade påshållaren kan du beställa en utan kostnad från kundtjänst. 

  • För att ytterligare hjälpa till med att få ett torrare material är det bra att själva skåpet där påshållaren förvaras (t.ex. under diskbänken) är ventilerat. Det räcker med att sätta en liten distans, i form av förslagsvis en bit självhäftande möbeltass, på insidan av luckan.

  • Använd inte dubbla påsar utan våga lita på påsen. Påsarna är starkare än du tror och nu har vi fått en påse med starkare botten.

  • Väldigt tunna vätskor ska inte slängas i påsen, men redan tjockare vätskor (t.ex. youghurtrester) funkar om man undviker att hälla det i påsen när man precis bytt och det är väldigt lite avfall i påsen.

OBS!
På grund av leverensförsening kan du komma att få en rulle matavfallspåse med annan botten och som saknar knytflärpar.  Vi ber om ursäkt för eventuella problem detta kan orsaka.

Publicerad av: Marks kommun