Sidans innehåll

Tjej skriver tentamen

Prövning för betyg

Saknar du ett betyg eller vill ha högre betyg i en kurs? Om du har kunskaper i ett ämne sedan tidigare eller har läst in en kurs på egen hand är du välkommen att anmäla dig till prövning hos oss.

På vuxenutbildningen kan du göra en prövning i kurser på grundläggande nivå, på gymnasienivå eller inom svenska för invandrare (sfi). Oftast består provet av en skriftlig och en muntlig del och det är skolan som fattar beslut om hur en prövning går till. I Kunskapens hus erbjuder vi två prövningstillfällen per termin, se datum nedan.

Du kan läsa mer om prövning på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prövningstillfällen i Kunskapens hus

Datum för prövningstillfällen och anmälningsdagar i Mark under läsåret.

Prövningsperioder:

1

2

3

4

Prövningstillfälle:

2024-09-17

2024-11-05

2025-02-18

2025-04-22

Sista anmälningsdag:

2024-08-29

2024-10-10

2025-01-24

2025-03-12

Anmälan till prövning

Du gör en anmälan till prövning genom att fylla formuläret via länken nedan.

Tänk på att om du har ett slutbetyg, examensbevis, studiebevis eller samlat betygsutdrag från grundskolan eller gymnasieskolan, måste du skicka in betygsdokument för att ansökan ska bli komplett. Du kan antingen mejla dokumenten till vuxenutbildning@mark.se, skicka med post till Kunskapens Hus, Marks Kommun, 511 80 Kinna eller lämna i receptionen.

Fyll i formuläret för att göra en prövningsanmälan!

Vem kan göra en prövning?

Som vuxen kan du göra prövning från och med den 1 juli det år du fyller 20. Om du har avslutat gymnasieskolan med ett examensbevis eller ett studiebevis kan du göra en prövning oavsett hur gammal du är.

Vad kostar det att göra en prövning?

Prövningen är avgiftsfri för dig som:

  • studerar på Vuxenutbildningen i Mark och har betyg F alternativt IG i kursen.
  • studerar på Vuxenutbildningen i Mark och som inom ramen för en kurs går igenom prövning efter att ha gjort en validering.
  • har fyllt 20 år, är behörig att göra en prövning inom vuxenutbildningen, har läst kursen inom grundskolan eller gymnasieskolan och har betyget F alternativt IG i kursen.

Alla andra betalar 500 kronor för prövningen. Om du inte kommer behövs ett läkarintyg för att få avgiften återbetalad.

Antagningsregler till högre studier

Det finns antagningsregler för alla utbildningsformer, till exempel för högskola och universitet samt yrkeshögskola. Innan du anmäler dig till en prövning bör du ta reda på om du kan använda ditt betyg från prövningen på det sätt som du har tänkt dig. För att få information om antagningsregler kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Du kan också läsa mer på webbplatsen för anmälan till högskola och universitet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vilka kurser kan du pröva?

Du kan göra prövning i de kurser som vi för tillfället erbjuder undervisning i eller som motsvarar en kurs från ett tidigare system. Kontakta våra studie- och yrkesvägledare för mer information.

Om du uteblir från inbokad prövning

Om du inte dyker upp till en prövning som du har anmält dig till måste du göra en ny anmälan. För att få eventuell anmälningsavgift återbetalad behöver du visa upp ett läkarintyg.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledning
Telefontid tisdagar kl. 09.00–15.00
Telefon: 0320-21 76 65
Mejladress: vagledningscentrum@mark.se

Fler kontaktuppgifter till Vuxenutbildningen i Mark hittar du här.

Uppdaterad:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen