Sidans innehåll

svets

Svetsare

Vill du bli professionell svetsare, kanske arbeta kreativt som exempelvis smidesarbetare eller stålmontör? Utbilda dig till svetsare här på Vuxenutbildningen i Skene – med möjlighet att bli anställd som yrkestrainee och få lön samtidigt som du studerar.

Om yrket

Som svetsare kan du jobba inom flera branscher, exempelvis vid broanläggningar, husbyggen, installation av rörsystem eller som smidesarbetare. Det är ett varierande hantverksyrke och du kan arbeta både inom- och utomhus.

Om utbildningen

Hos oss får du lära dig olika svetstekniker och hur du bearbetar plåtdetaljer på rätt sätt. I utbildningen ingår truckkort och du kan också ta certifikat i Heta arbeten till självkostnadspris.

Första terminen innehåller grundutbildning där du får lära känna yrket och lära dig verkstadsteknik enligt gymnasiets ämnesplaner. Under andra terminen har du möjlighet att bli yrkestrainee på ett företag.

Yrkestrainee

Att vara yrkestrainee innebär att du som lärling kan bli anställd redan under utbildningen och gör att du kan fördjupa din kompetens i verkliga situationer på en arbetsplats. Du får då gå igenom en rekryteringsprocess som fungerar precis som i verkligheten med CV och anställningsintervju.

Längre ner på sidan kan du se filmer där våra tidigare elever berättar om svetsutbildningen hos oss och hur det är att jobba i branschen.

Förutsättningar

För att klara utbildningen behöver du ha minst nioårig grundskola eller motsvarande samt vara godkänd i svenska eller svenska som andraspråk. Saknar du något av det här, hör av dig till våra studie- och yrkesvägledare.

Svetsutbildning 1 år

Antal poäng: 1050 p
Studieort: Skene
Studieform: Klassrum och apl (arbetsplatsförlagt arbete)
Studietakt: 39 veckor heltidsstudier under två terminer.
Kostnad: Utbildningen är kostnadsfri men du betalar själv för ditt kursmaterial och eventuella resor.

Utbildningen är ett samarbete mellan Vuxenutbildningen i Mark och Boråsregionens Vuxenutbildning, BRvux.

Filmer om utbildningen

Hör Magnus berätta om svetsutbildningen:

Hör Matilda berätta om sitt jobb efter svetsutbildningen:

Kontakt

Mika Kokkonen, lärare
Mejladress: mika.kokkonen@mark.se

Studie- och yrkesvägledning
Telefontid tisdagar kl. 09.00–15.00
Telefon: 0320-21 76 65
Mejladress: vagledningscentrum@mark.se

Fler kontaktuppgifter till Vuxenutbildningen i Mark hittar du här.

Publicerades:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen