Sidans innehåll
Diplomerad undersköterska
Vill du arbeta med människor i ett av de mest efterfrågade yrkena inom vårdsektorn? Utbilda dig undersköterska här i Skene så kan du söka jobb på sjukhus, vårdcentral, inom hemtjänsten, som personlig assistent, på äldreboende eller inom psykiatrin.
Om yrket
Undersköterskans dagliga arbete är mångsidigt och varierar beroende på arbetsplats och inriktning. I grunden handlar det om att erbjuda kärleksfull omvårdnad och stöd till patienter eller brukare. Det kan innebära att vara behjälplig vid personlig hygien, vid måltider, administrera mediciner under sjuksköterskans övervakning med mera.
En skyddad yrkestitel
Yrkestiteln undersköterska är numera skyddad av Socialstyrelsen. Det innebär att du behöver ett bevis för att ha rätt att använda titeln. Ett sådant bevis kan du ansöka om efter att du har studerat enligt nuvarande yrkespaket för undersköterska på 1500 poäng inklusive kurserna Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 (100 p), Samhällskunskap 1a1 (50 p) samt Vård- och omsorgsspecialisering (100 p) eller motsvarande. Allt det här kan du studera hos oss här på Vuxenutbildningen i Mark.
Om utbildningen
Utbildningen sträcker sig över tre terminer, sammanlagt 1500 poäng. När du studerar till undersköterska hos oss gör du det på närdistans, på hel- eller halvfart. Närdistans innebär att du är här på skolan en dag per vecka. Termin 1 är det måndagar, termin 2 tisdagar och termin 3 onsdagar.
Om du redan har studerat grundkurserna som ingår i yrkespaketet, eller motsvarande, kan du söka fördjupningskurserna som enstaka kurser.
Under utbildningen ingår fyra veckor apl (arbetsplatsförlagt lärande) per termin. Apl är på heltid, kvällar och helger ingår. De kurser som läses som apl är:
Termin 1: Inriktning äldreomsorg
Termin 2: Inriktning funktionshinder eller socialpsykiatri
Termin 3: Inriktning hälso- och sjukvård
Förutsättningar
För att klara utbildningen behöver du ha minst nioårig grundskola eller motsvarande samt vara godkänd i svenska eller svenska som andraspråk. Saknar du något av det här, hör av dig till våra studie- och yrkesvägledare.
Kurser
Klicka på en kurs för att läsa mer om den på Skolverket.se
Kontakt
Studie- och yrkesvägledning
Telefontid tisdagar kl. 09.00–15.00
Telefon: 0320-21 76 65
Mejladress: vagledningscentrum@mark.se
Fler kontaktuppgifter till Vuxenutbildningen i Mark hittar du här.
Publicerades:
Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen