Arbetsmarknaden i spåren av corona

Senast uppdaterad den 30 juni 2022

Coronavirusets konsekvenser drabbar stora delar i samhället. Har du blivit uppsagd eller känner att du vill byta inriktning finns här användbara länkar.

Här hittar du jobb inom kommunen

https://www.mark.se/invanare/lediga-jobb/

Fler jobbmöjligheter

Platsbanken 

Om du varslats om uppsägning

Varsel betyder att arbetsgivaren förvarnar sin personal om att de kan komma att bli uppsagda. Alla som varslas behöver inte bli uppsagda. Men det kan vara bra att förebereda dig på att du kan bli av med jobbet. Läs mer på Arbetsförmedlingen.

Gå med i en a-kassa om du inte redan har gjort det.

Om du blir arbetslös

  • Anmäl dig hos Arbetsförmedlingen redan första dagen. På deras hemsida finns också tips på hur du skriver CV och söker nya tjänster.
  • Ansök om ersättning via din a-kassa
  • Har du arbetat ska din arbetsgivare fylla i ett arbetsgivarintyg. Har du haft flera anställningar ska du skicka in ett arbetsgivarintyg för varje anställning.
  • Ta reda på exakt hur mycket pengar du kommer att få. Fundera över vad du behöver göra för att klara ekonomin med mindre pengar.
  • Kontakta Försäkringskassan för att se om du har rätt till bostadsbidrag
  • Anmäl att du vill ha företräde till återanställning om jobb blir lediga i framtiden till din tidigare arbetsgivare. Gäller dig som har jobbat minst tolv månader hos arbetsgivaren de senaste tre åren.

Bra försäkringar att känna till

Grundförsäkring. Betalas ut via Alfakassan till dig som blivit arbetslös, men inte är medlem i en a-kassa. Som mest kan du få 11 220 kr/mån före skatt under 2020.

Inkomstbortfallsförsäkring delas ut till dig som har varit medlem i en a-kassa i minst tre månader och uppfyller alla villkor för ersättning. Som mest kan du få 26 400 kr/mån före skatt.

Inkomstförsäkring är ett komplement till a-kassa för dig som tjänar mer än 25 025 kronor före skatt.

A-kassan

Småföretagarnnas a-kassa

 

Har du nyligen blivit arbetslös så finns fler sätt att ställa om:

Trygghetsfonden

Yrkeshögskolan

 

Blivande pensionär

Pensionsmyndigheten har sammanställt hur börsoron påverkar pensionerna och vad du som snart ska gå i pension bör tänka på. Inkomstpensionen, som är den större delen av den allmänna pensionen, påverkas normalt inte alls av börsoron. Däremot kan premiepensionen påverkas mycket. Pensionsmyndigheten tipsar bland annat om möjligheten att skjuta upp uttaget av premiepensionen tills krisen är över och värdet på fonderna har vänt upp igen. Mer information hittar du på Pensionsmyndigheten.

Så ska du tänka om du har pengar på börsen

Kraftiga börsnedgångar har lett till att värdet på fond- och aktiesparande minskat drastiskt. För dig med långsiktigt sparande tipsar Fondbolagens förening om att månadssparande är ett bra sätt att jämna ut svängningarna. Månadssparar du så köper du fondandelar i både uppgångar och nedgångar. Nu när börsen rasat i värde räcker ditt månadssparande till fler fondandelar som sedan kan öka i värde den dag somnbörsen vänder uppåt igen. Mer information hittar du på

Fondbolagens förening

Nya regeringsbeslut som påverkar företag och privatekonomin

  • Staten tar en del av kostnaderna vid korttidspermittering. Om du som anställd tvingas gå ner i arbetstid i en så kallad korttidspermittering kan du få behålla drygt 90 procent av din lön eftersom staten går in och tar större delen av lönekostnaden. 
  • Karensdagen slopas tillfälligt. Ersättning för karensdagen söker du via ”Mina sidor” på Försäkringskassan
  • Riksdagen har beslutat om nya regler för a-kassan så att fler ska ha rätt till arbetslöshetsersättning och att ersättningen ska bli högre än tidigare.  

Publicerad av: Marks kommun