Vanliga frågor och svar

Senast uppdaterad den 7 oktober 2020

Här finns samlat några av de frågor som ofta dyker upp. Klicka på frågan för att komma till svaret.

 1. Jag jobbar halvtid, min chef säger att jag måste arbeta fredagar nu en månad i stället för onsdagar. Får jag byta tider på förskolan/fritidshemmet?
 2. Jag är arbetssökande. Jag får inte ändra mina tider när jag t ex fått en läkartid, är det rätt? 
 3. Jag behöver arbeta mer/mindre. Hur lång tid tar det innan schemat ändras?
 4. Får man ha plats i förskola/fritidshem när man är sjukskriven?
 5. Hur många timmar får man lämna på fritids/förskola när man själv är sjuk?
 6. Jag har två barn, det ena är sjukt. Får jag lämna det friska barnet? 
 7. Min man är bortrest med arbetet och kan inte hämta som han brukar. Får barnen stanna längre och jag hämtar när jag slutar. Jag kommer ca halv sex istället för fyra.
 8. Jag åker på semester en vecka själv. Kan min man lämna barnen tidigare, det blir vid sju ungefär istället för halv nio.
 9. Vi har gemensam vårdnad och bor i olika kommuner. Barnet bor en vecka hos varje förälder. Kan vårt barn få plats i båda kommunerna?
 10. Vi bor i samma Kommun och är skilda. Kan vi ha plats på två förskolor
 11. Måste jag säga upp min förskoleplats om jag får plats på annan förskola?
 12. Min sambo har barn sen tidigare och nu har vi fått ett gemensamt barn. Måste min sambos barn sluta på fritids eller går ner till 15 timmar på förskolan när jag blir föräldraledig?
 13. Varför måste jag betala avgift under semestern när barnet är ledig?
 14. Mitt barn har fyllt 3 år. Varför har vi fått en faktura? Jag trodde barnomsorgen för barn mellan 3-5 år var gratis i förskolan.

 

Svar till frågorna ovan

 1. Visst får du ändra dina tider, det är din arbetsgivare som bestämmer när du ska arbeta, det kan inte förskolan/fritidshemmet har synpunkter på. Betyder ändringen att barnet kommer väldigt tidigt eller hämtas sent så måste vi få veta det några dagar i förväg.

 2. Prata med förskolan och/eller förskolechefen och förklara situationen.

 3. Ett schema ändras tidigast efter 7 dagar. Det är bra om du meddelar förskolan/fritidshemmet och ändra schemat så snart du vet/kan.

 4. Man kan inte få en plats i förskola/fritidshem enbart på grund av att en förälder är sjukskriven. Men har man redan en placering och en förälder blir sjuk, så blir barnet inte av med sin placering.

 5. Det finns inget beslut om hur många timmar man kan lämna vid sjukdom. Tiderna kan ändras, det beror på det enskilda fallet. Tala med förskolechef/rektor.

 6. Du kan lämna ditt friska barn samma tider som vanligt. Det kan även bli andra tider om den andre föräldern måste lämna/hämta.

 7. Det är okej att ändra barnets tider när en förälder är bortrest, oavsett om det är semester eller arbete. Det måste förstås vara tider som ligger innanför våra normala öppettider. Pratar med din förskola/fritids.

 8. Det är okej att ändra barnets tider när en förälder är bortrest, oavsett om det är semester eller arbete. Det måste förstås vara tider som ligger innanför våra normala öppettider. Pratar med din förskola/fritids.

 9. Barn får bara ha en förskoleplats. Det är samma som gäller för skolbarn, de kan endast gå i en skola.

 10. Barn får bara ha en förskoleplats. Det är samma som gäller för skolbarn, de kan endast gå i en skola.

 11. Nej, inte om det är ett byte mellan kommunala förskolor i Mark. Endast om ditt barn ska börja på en fristående enhet eller i en annan kommun.

 12. Nej, du har ingen skyldighet att ta hand om din sambos barn, denne får behålla de tiderna på förskola/fritidshemmet som denne behöver.

 13. Du abonnerar på en plats och betalar alla årets månader, även under semester.

 14. Alla barn mellan 3–5 år har rätt till 15 timmar gratis barnomsorg september – maj. Du abonnerar på en plats hela året så därför får du betala för juni, juli och augusti.

  

Publicerad av: Marks kommun