Örbyskolan

Örbyskolan

Foto: Magnus Larsson

Senast uppdaterad den 19 juni 2018

Örbyskolan är en modern skola med elever från förskoleklass upp till årskurs 9, som ligger i ett naturskönt område. Skolan har nära till skogs- och friluftsområden, badsjöar och idrottsplatser. På skolan går cirka 485 elever. Vi nyttjar skolans småskalighet och arbetar aktivt för att skapa en lugn och trygg lärandemiljö för våra elever.

Vi har många traditioner på skolan i olika årskurser för skapa trivsel och gemenskap. Eleverna möts av olika arrangemang vid jul- och sommaravslutningen. Alla elever har möjlighet att se en scenföreställning skapad av årskurs 6 till 9 under våren. Vi firar lucia tillsammans där årskurs 5 står för arrangemanget.

Elevrådet arrangerar en insamlingskväll även detta år. Tidigare har vi samlat in pengar till SOS-barnbyar, vi har genomfört detta under tre år och har totalt samlat in 160 000kronor.

I samband med skolstart samlas skolan och 6-åringarna får en ros av åk 9 som en välkomsthälsning till skolan. Vid vårterminens slut delar 6-åringarna ut en ros till årskurs 9 som en avskedshälsning och tack för tiden på Örbyskolan. Under några tillfällen per år arrangeras ”Hela skolan dansar”. Utöver detta ordnas spontana uppträdanden för elever och föräldrar.  

Inriktning

Eleverna i år 7-9 kan välja bland tre profiler.

  • Idrott och hälsa, för dig som vill ha mer idrott i skolan
  • Studieprofil, för dig som vill fördjupa eller jobba mer med ett ämne
  • Estet, för dig som har intresse av musik, bild, slöjd eller dans
  • Matlagning
  • Fördjupning matematik och naturorienterande ämnen  

IKT-satsning på Örbyskolan årskurs 7 till 9. Under tre terminer har vi arbetat med iPads som ett verktyg i undervisningen. Eleverna har fått testa att ha varsin iPad under en termin. Tillsammans med eleverna har vi under dessa terminer utforskat och lärt känna olika sätt som vi kan använda iPads till. Inför detta läsåret beslutade barn- och utbildningsnämnden att göra en särskild satsning där bland annat Örbyskolan fick möjligheten att låna ut en iPad till varje elev i åk 7 till 9. Vi började direkt vid skolstart och målet är att kunna erbjuda en större variation i arbetsmetoder, redovisning av kunskaper och förmågor. Genom att eleverna får kunskap om lagring och delning av arbeten/filer så kan de få kontinuerlig feedback och respons från sina lärare. Arbetet med kamratrespons kan också utvecklas genom detta. Målet är också att lärarna lättare kan se var eleverna befinner sig kunskapsmässigt, vad de har förstått samt vad de behöver arbeta mer med. Satsningen möjliggör även nya sätt att dokumentera lektionsarbetet.

Använd SchoolSoft

SchoolSoft är en webbaserad skolportal för grundskolan. Här finns omdömen, frånvaroanmälan, nyheter, kalender med mera. Inloggningssidan "E-tjänster och skolportal" hittar du under rubriken Relaterade länkar längre ner på sidan eller i menyn. 

Publicerad av: Marks kommun