Prao - praktisk arbetslivsorientering

Senast uppdaterad den 11 mars 2021

Under fem dagar ska elever i åk 8 respektive åk 9 göra prao på en arbetsplats. Är du företagare i Mark och vill ha chansen att hitta dina framtida medarbetare? Vill du samtidigt hjälpa ungdomar att få arbetslivserfarenhet och växa som människor? Att ta emot en praoelev är en vinst för både dig och samhället.

 

Under vårterminen 2021 kommer praon att vara skolförlagd på grund av den rådande pandemin.

 

Klicka här för att erbjuda praoplats

Är du elev och ska ut på prao? Klicka här! 

Viktigt att tänka på för dig som vill ta emot en praoelev

Genom att ta emot praoelever får du en unik chans att möta ungdomar från grundskolan. Praotiden kan, om du visar upp alla möjligheter din bransch har, leda till att du hittar en stor talang inom ditt yrke. Praoelever kan även ge anställda ett utökat ansvar och en god handledare kan locka ungdomar till ett bristyrke.

Det är viktigt att du som arbetsgivare har förberett ett mottagande av eleven och planerat in arbetsuppgifter som hen kan ägna sig åt. Beroende på bransch kan det handla om allt från prismärkning av varor till måleriarbeten och kundservice. Det bör finnas medarbetare på arbetsplatsen som handleder och guidar eleven i vardagen. Som arbetsgivare behöver du också ha ett avtal med skolan som reglerar praotiden. 

Praoperioder

Årskurs 8 våren 2021:

Vecka 11 15–19 mars Lyckeskolan
Vecka 12 22–26 mars Örbyskolan
Vecka 15 12–16 april Sätilaskolan och Fritslaskolan
Vecka 16 19–23 april Ängskolan 
Vecka 18 3–7 maj Ängskolan

 Här hittar du frågor och svar om praotiden

Publicerad av: Marks kommun