Frågor och svar om PRAO

Senast uppdaterad den 3 mars 2020

Är du elev och ska ut på prao? Här hittar du svar på några vanliga frågor!

Vilka arbetstider har jag?

Arbetstiden får omfatta högst sju timmar per dag och högst 35 timmar per vecka (inklusive minst en halvtimmes rast per dag), fördelade på fem dagar. Arbetstiden bör följa arbetsplatsens tider, men eleven får inte börja före klockan 06.00 och inte sluta efter klockan 20.00.

Hur tar jag mig till arbetsplatsen? 

Du som bor i Marks kommun och har mer än fem kilometer från bostaden till praoplatsen får ett busskort som gäller för Västtrafik. Kortet aktiveras när du använder det första gången och gäller sedan hela praoveckan. Det är viktigt att du talar om för din mentor på skolan om du behöver busskort, när du vet avståndet mellan hemmet och praoplatsen. Om det inte går några bussar eller du har din praoplats på annan ort kan du få ersättning som motsvarar ett busskort. Vårdnadshavare gör ansökan om ersättning inom fyra veckor efter praoperiodens slut på https://www.mark.se/prao/

Var äter jag lunch under praotiden?

Om det är möjligt ska du äta lunch på den skola i Mark som är närmast din praoplats. Under praotiden kan du även äta på samma arbetsplats som dina arbetskamrater. Om du äter på arbetsplatsen tar du med egen lunch eller blir bjuden av arbetsplatsen. Om det inte är möjligt att äta på närmsta skola kan du ansöka om matersättning, 35 kronor per dag. Vårdnadshavare gör ansökan om ersättning inom fyra veckor efter praoperiodens slut på https://www.mark.se/prao/

Vad gäller för skyddskläder vid matlagning?

Om du arbetar med matlagning på din praoplats ska du använda skyddskläder och följa reglerna som finns för klädsel och personlig hygien vid arbete i kök och servering.

Skyddskläder ska:

  • endast användas på arbetsplatsen
  • förvaras åtskilda från privata kläder, smutsiga arbetskläder och övriga tillhörigheter
  • vara hela och rena
  • även skor ska vara rena och endast användas på arbetsplatsen
  • långt hår ska vara uppsatt
  • keps/rund tygmössa är godkänt hårskydd.

Personliga tillhörigheter som mobiltelefoner, vattenflaskor och annat som innebär att handhygien försvåras ska inte användas eller förvaras i livsmedelslokalen.

Mer instruktioner får du av din handledare på praoplatsen.

Publicerad av: Marks kommun