Frågor och svar om prao

Senast uppdaterad den 28 februari 2024

Är du elev och ska ut på prao? Här har vi samlat svar på några vanliga frågor.

Vilka arbetstider har jag?

Arbetstiden får omfatta högst sju timmar per dag och högst 35 timmar per vecka (inklusive minst en halvtimmes rast per dag), fördelade på fem dagar. Arbetstiden bör följa arbetsplatsens tider, men du får inte börja före klockan 06.00 och inte sluta efter klockan 20.00.

Hur tar jag mig till arbetsplatsen? 

Du som bor i Marks kommun och har mer än fem kilometer från bostaden till praoplatsen får ett busskort som gäller för Västtrafik. Kortet aktiveras när du använder det första gången och gäller sedan hela praoveckan. Det är viktigt att du talar om för din mentor på skolan om du behöver busskort, när du vet avståndet mellan hemmet och praoplatsen. Om det inte går några bussar eller om du har din praoplats på annan ort kan du få ersättning som motsvarar ett busskort. 

För att ansöka om reseersättning så skriv ut nedanstående blankett som du sedan fyller i och lämnar till din skola.

Ansökan om reseersättning under PRAO 

Var äter jag lunch under praotiden?

Om det är möjligt ska du äta lunch på den skola i Mark som är närmast din praoplats. Du kan även äta på samma plats som dina arbetskamrater. Om du äter på arbetsplatsen tar du med egen lunch eller blir bjuden av arbetsgivaren. Om det inte är möjligt att äta på närmsta skola kan du ansöka om matersättning på 35 kronor per dag.

Här kan du ansöka om matersättning

Vad gäller för skyddskläder vid matlagning?

Om du arbetar med matlagning på din praoplats ska du använda skyddskläder och följa reglerna som finns för klädsel och personlig hygien vid arbete i kök och servering.

  • Skyddskläder ska endast användas på arbetsplatsen
  • De ska förvaras åtskilda från privata kläder, smutsiga arbetskläder och övriga tillhörigheter
  • Skyddskläderna vara hela och rena
  • Även skor ska vara rena och endast användas på arbetsplatsen
  • Långt hår ska vara uppsatt
  • Keps eller rund tygmössa är godkänt som hårskydd

Personliga tillhörigheter som mobiltelefoner, vattenflaskor och annat som innebär att handhygien försvåras ska inte användas eller förvaras i livsmedelslokalen.

Mer instruktioner får du av din handledare på praoplatsen.

Publicerad av: Marks kommun