El- och energiprogrammet

Bild på elev, el- och energiprogrammet.

Senast uppdaterad den 10 april 2018

Vill du arbeta med elinstallationer, system för automatiserad produktion, energi-, miljö- och vattenteknik eller datorer och kommunikation? El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att kunna studera vidare på högskolan.

Yrkesprogram

El- och energiprogrammet är en yrkesutbildning som vänder sig till dig som vill arbeta med automationsteknik och elinstallationer. Under utbildningen lär du dig om produktion, installation och distribution av el-, energi- och vattensystem.

Inriktning Automationsteknik

Inriktningen automationsteknik ger dig kunskaper i mekatronik, elektroteknik, datorteknik, drift, underhåll och programmering. Inriktningen kommer att utveckla din förmåga att planera, installera och sätta automatiserade system i drift. Du får även grundläggande kunskaper i datorkommunikation, nätverksteknik och robotteknik. 

Utbildningen är kvalitetssäkrad av Teknikcollege som är en rikstäckande organisation inom svensk industri. Detta betyder att du får möjlighet att jobba med projekt på uppdrag av det lokala näringslivet.

Inriktning Elteknik

Inriktningen elteknik ger dig möjlighet att arbeta med kraft- och belysningsinstallationer, fiber och datanät samt larm- och styrutrustning för framtidens bostäder och industrier. Här får du utveckla din förmåga att installera, underhålla och reparera olika elanläggningar. Utbildningen är unik och har tagits fram i samarbete med elbranschen. Vi är en så kallad partnerskola till elteknikbranschens gymnasium (ETG). Detta innebär att du får möjlighet att läsa in din lärlingstid redan under gymnasiet. Det betyder att du fullgjort din utbildning och inte behöver komplettera med en lärlingstid på 1600 timmar. Du går därmed ut i yrkeslivet som en förstaårsmontör. Läs mer om ETG under dokument nedan. 

Vi gör också

Vi gör studiebesök på lokala el- och vattenanläggningar, fackmässor och automatiserade industrier. Under utbildningstiden har du 16 veckor praktik, vilket innebär att du får testa arbetslivet med möjligheter att knyta kontakter i branschen som kan ge jobb efter utbildningen.

När du pluggat klart

Läser du automationsteknik kan du direkt efter studenten arbeta som automations- och processtekniker, industrielektriker eller servicetekniker. Läser du elteknik kan du arbeta som fiber- och nätverkstekniker, service- eller installationselektriker. 

Högskolebehörighet

Båda våra inriktningar innebär att du kan fortsätta med studier på yrkeshögskola. Inom programmets ram kommer du också ha möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande behörighet för studier på högskola och universitet.

Publicerad av: Marks kommun