NIU

Bild på ungdomar som spelar basket.

Senast uppdaterad den 6 september 2016

Gemensamt för både vårt riksidrottsgymnasium (RIG) och nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) i basket är ämnet specialidrott som kan läsas upp till 700p. NIU har främst lokal/regional antagning och kommunen beslutar om inackorderingsstöd.

Studier

Som elev på NIU följer du den poängplan för det program du blivit antagen till. Du kommer att läsa minst 400 poäng specialidrott av programmets totala antal poäng, 2500 poäng. De obligatoriska kurserna är Idrottsspecialisering 1 och 2 samt Träning- och tävlingslära 1 och 2.
Du har möjlighet att läsa utökade kurser inom specialidrott upp till 300 poäng extra. Idrottsledarskap samt Idrottsspecialisering 3 och Tränings- och tävlingslära 3. Vid utökad kurs läser du sammanlagt 500-700 poäng specialidrott. Vill du läsa utökade kurser lämnar du en ansökan till mentor innan slutet av år 1. Rektor beslutar sedan om du ges möjlighet att läsa utökade kurser. Vid behov finns även möjligt att lägga upp studierna över 4 år.

Träning och spel

I utbildningen ingår 3 obligatoriska morgonpass i veckan. Du kommer även att erbjudas tre eftermiddagspass i veckan. 

Tjejer på NIU kommer tillhöra BK Marbo och spela i Basketligan dam, BEDS eller Div II, beroende på individuell utveckling och nivå. Killar på NIU kommer tillhöra Borås Basket om man är aktuell för spel i Basketligan Herr och BEHS eller BK Marbo när spel är aktuellt i Div II. Serieindelning kan skilja sig åt från år till år beroende på klubbarnas resultat från föregående år eller om annat beslutas av samarbetsklubbens styrelse.

Våra träningar bedrivs bland annat i Arenahallen (fullmått), Kinnahallen som är godkänd för ligaspel samt Ängshallen (fullmått). Mer information om träning, studier och försäkringar med mera finns i dokumentet ”Viktigt att veta inför dina studier på NIU basket på Marks Gymnasieskola” som du finner längst ner på sidan.

Vardagsliv

Skolan har ett elevboende i direkt anslutning till skolan. Här erbjuds RIG-elever boende. Önskar du som NIU-elev ett rum anmäler du ditt intresse i samband med antagningen till biträdande rektor och blir erbjuden rum i mån av plats.

På skolan serveras gedigen lunch med salladsbuffé. Mellanmål köper eleverna i caféet. Ett mellanmålshäfte med 10 kuponger kostar 250 kr. För en kupong kan du köpa exempelvis köpa proteinpudding och en frukt eller yoghurt med müsli och en smörgås. Vid plats på elevboendet lagar eleven egen mat i det gemensamma köket. Det finns också möjlighet att boka ett matabonnemang med skolan eller med lokal restaurang. Mer information kan du få av verksamhetsansvarig.

Ansökan

Ansökan till NIU utbildningen Basket läsåret 17/18 sker senast 1 december 2016 på separat blankett som du finner längst ner på sidan. OBS! Denna ansökan är endast till NIU utbildningen, du behöver också göra en ansökan till ett av de nationella program på Marks Gymnasieskola som går att kombinera med NIU, via antagningsenheten Sjuhärad.

Det är ett krav för att gå NIU Basket att man också kommer in på ett av de kombinerbara programmen på Marks Gymnasieskola. Studier på NIU går att kombinera med Teknikprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Ekonomiprogrammet, Handel- och administrationsprogrammet samt Barn- och fritidsprogrammet. Hör med din Studie- och yrkesvägledare för mer information kring gymnasievalet.

Publicerad av: Marks kommun