Gymnasial lärling

Bild på elev under lärlingsutbildning.

Senast uppdaterad den 25 januari 2018

Känner du att du lär dig bättre genom att kombinera praktik med teori och är sugen på att komma ut i arbetslivet? Då kan lärlingsutbildning vara något för dig!

Du utbildas i skarpt läge med tillgång till senaste tekniken och aktuell yrkeskunskap. Som lärling får du yrkeslivserfarenhet och möjligheterna till sommarjobb och anställning efter avslutad examen är mycket goda.

Yrkesutbildning i lärlingsform

Lärling innebär att du läser gymnasiegemensamma ämnen tillsammans med andra elever i en lärlingsklass och genomför karaktärsämnen ute på en eller flera arbetsplatser. Minst halva utbildningstiden måste vara förlagd ute på en arbetsplats.

Alla lärlingar från och med hösten 2018 går i en klass.

  • Årskurs 1 – Tre dagar skola + Två dagar på arbetsplats (Första 10 veckorna är skolförlagda år 1, därefter går eleverna ut som lärlingar.)
  • Årskurs 2 - Två dagar skola + Tre dagar på arbetsplats
  • Årskurs 3 - En eller två dagar skola + Tre eller fyra dagar på arbetsplats

Det kan se olika ut beroende på vilken utbildning man går.

Utbildningar att söka som lärling

Följande utbildningar kan du välja att läsa som lärling hos oss. Klicka på programmen för att läsa mer.

På Industritekniska programmet finns möjlighet till lärlingsanställning, vilket innebär att du är både elev och anställd på ett företag samtidigt och har en lärlingslön under utbildningstiden. Kanske att samma möjlighet kommer på andra program framöver.

Du ansöker på samma sätt som till skolförlagd utbildning!

Publicerad av: Marks kommun