Studieteknik

Senast uppdaterad den 5 september 2022

Vi vet att det kan ta emot och att det kan kännas svårt att sätta sig i skolbänken igen. Vi vill inte att det ska hindra dig. Därför har vi listat våra bästa studietekniktips. Det är inte så svårt som du kanske tror att studera som vuxen.

Mobiltelefon

Vårt absolut bästa tips är att lägga undan mobilen. Det frigör mer tid än vad du kanske tror och skapar lugn och koncentration för studierna.

Planera din tid

Vilka viktiga deadlines har du? Genom att använda en kalender där du skriver in uppgifter, prov och fritidsaktiviteter blir det enkelt att se hur du ska disponera tiden, vad som ska göras först och när du kan ta det lugnt utan att det drabbar dina resultat. Även om det tar ett tag att vänja sig vid att använda kalendern kommer den att bli ett oumbärligt hjälpmedel för dig.

Förbered dig 

Gå igenom dina anteckningar från förra gången och skumläs det ni ska gå igenom på nästa lektion. På så sätt känner både du och läraren att du hänger med.

Var aktiv på lektionerna

Genom att vara aktiv, lyssna, ställa frågor och anteckna blir det lättare för dig att komma ihåg vad läraren gått igenom. Du får också en bra grund för repetition.

Studieplats

Repetera det som diskuterats i skolan och läs igenom dina anteckningar. Planera vad du ska jobba med, när och hur du ska göra det. Välj en plats där du i lugn och ro kan fokusera på studierna en stund.

Inför prov

Börja med att fundera på vad det är du ska kunna inför provet. Strukturera sedan upp det du ska lära in så du har gott om tid. Ta gärna hjälp av dina kurskamrater, det gör studierna både enklare och roligare.

Biblioteket

På biblioteket i Kunskapens Hus får du hjälp med boktips om studietekniker, här hittar du även lugna studieplatser som går att boka via personalen på biblioteket.

Publicerad av: Marks kommun