Daniel Stenholm - managementkonsult

Senast uppdaterad den 5 mars 2019

Daniel Stenholm, uppvuxen i Marks kommun, berättar om sin resa efter gymnasiet i Mark: en teknikare från gymnasiet som idag har doktorerat och jobbat med ett flertal välkända internationella bolag.

Det är långt ifrån alla som föds med en tanke om vad de vill göra när de blir stora. Tvärtom kan frågan både skapa stress och ångest inför en förväntad prestation. Vad är det viktigaste att göra för att se till att du hamnar där du vill vara?

- För mig har det inte riktigt varit helt tydligt. Men för varje större beslut har jag tänkt att blir det fel så får jag väl göra något annat.

Att få jobba med framgångsrika bolag, rusta dem för morgondagens utmaningar inom digitalisering, kan låta lite flummigt - men det är precis vad Daniel gör idag. På konsultbolaget Knowit skapas ständiga möjligheter för utveckling och utmaningar för att hålla medarbetarna i framkant. Men Daniels resa har inte varit spikrak. På teknikprogrammet på gymnasiet hade Daniel inga tankar på att doktorera, men sökte sig till Göteborg och det blev maskinteknik på Chalmers. Det lockade att lära sig mer, ta del av studentlivet och träffa nya människor. Studietiden flög iväg och några år senare var Daniel klar med sitt examensarbete och redo att lämna den akademiska världen för att börja jobba. Flera gånger fick Daniel frågan om att fortsätta som doktorand, men tackade nej. Tills han insåg vilka möjligheter det innebar. Det som lockade var dels möjligheterna till att arbeta och resa internationellt tillsammans med stort eget ansvar för sitt arbete. Tillsammans med sin handledare identifierade Daniel sitt huvudämne, att bygga lärande organisationer genom effektiv kunskapsöverföring och nu, flera år senare med många sidor skrivna, är hans avhandling klar, godkänd och publicerad.

Framgångsfaktorer

Daniel pratar varmt om nätverk och när vi bryter ner vad det egentligen betyder, berättar han om sin flytt från Mark till Göteborg och hur han genom sitt säsongsjobb på Liseberg träffade mycket nytt folk och skaffade sig ett brett kontaktnät som han fortfarande har nytta av. Även jobbet på Knowit fick han genom kontakter. Tidigt under doktorandtiden engagerade sig Daniel i ett nätverk för projektledare, Project Management Institute, som volontär och blev senare invald i styrelsen där han fortfarande är väldigt aktiv.

- Det finns mycket hjälp att få och att ge genom sitt nätverk, det jobbet jag har nu kom jag i kontakt med via mitt nätverk. Sträva alltid efter att ge mer än du får, säg 51 % givande och 49% tagande. Då går du in med inställningen hur kan jag hjälpa den här personen framåt? i varje möte.

Vad hade du gjort om du inte studerat vidare?

Ett sug efter att få skapa och leda en organisation har länge funnits, redan sedan han fick vara med på sin fars mindre screentryckeri som låg i Kinna. Daniel tror att oavsett om han studerat vidare eller inte så hade han säkert strävat efter att få bli en del av en organisations kärna, sedan inom vilken bransch är svårare att avgöra. Daniel menar på att utbildningen inte är allt utan med stark vilja kommer man väldigt långt, däremot så erbjuder tiden som student en form av skyddad verksamhet där det går att experimentera och lära sig. Oavsett om det betyder att man vill fördjupa sig inom ett visst område eller göra karriärförändring och studera något som skiljer från tidigare erfarenheter.

Finns det inget du önskar du gjort annorlunda?

- I nian fick vi skriva ett brev till oss själva, en typ av framtidsplan som jag fick tillbaka precis efter jag blivit klar med min doktorsavhandling. Där hade jag bland annat skrivit att jag skulle ha jobbat några år utomlands på ett större tekniskt företag och att jag troligen inte skulle bo i Mark.

Daniel skrattar lite åt hur väl det har slagit in, fast inte riktigt på det sätt han föreställt sig. Många år utomlands har det inte blivit hittills, men Daniel blev erbjuden att gästforska både på Stanford i USA och på Politecnico di Milano i Italien under ett år – något han självklart tackade ja till.

När han ser tillbaka på den resa han har gjort hittills så ser han det mer som ett pussel, alla bitar behövs och har lett fram till den bild som finns idag. Självklart finns det stunder när man ångrar ett beslut eller är bitter över ett utfall menar han, men påpekar vikten av att försöka se det som lärdomar och gå vidare.

Framtiden är öppen för Daniel, det är svårt att planera för mycket och samtidigt vara öppen för nya möjligheter när omvärlden och ens situation förändras menar han. 

- För mig är det viktigt att se varje möjlighet och analysera om den tar mig i den riktning jag vill komma.

 

Tips från Daniel:

  • Umgås i sammanhang där du träffar andra som vill göra samma sak som du – det gör att du utvecklas och kommer närmare dina mål.
  • Våga gå utanför din komfortzon. Det är enda sättet att hela tiden bli bättre.
  • Ställ dig frågan, vad är det värsta som kan hända? Sällan fattar vi välmenade beslut som ställer till det ordentligt för oss och om det gör det, se det som en möjlighet till lärande och en erfarenhet.

Publicerad av: Marks kommun