Lisa Dahlberg, kommunstyrelsens ordförande

Senast uppdaterad den 24 januari 2019

"Min resa till politiken började när jag vågade göra ett val som var viktigt för mig och inte för någon annan."
Lisa Dahlberg, kommunstyrelsens ordförande, Marks kommun

Tankarna på framtiden började i högstadiet. Då var det ett gäng som ville läsa hotell och restaurang. Lisa hängde på. Det var först i ett samtal med en av sina lärare som Lisa började tänka om.

Ska du verkligen läsa det? Du som är så bra på och intresserad av hur samhället fungerar.

Läraren var ganska påstridig med att Lisa skulle ta sig en funderare. Tankearbetet slutade med att Lisa började på samhällsvetenskapsprogrammet och blev jättenöjd. Hon engagerade sig i skolval och gick med i SSU. Det politiska engagemanget blev så stort att hon började få dålig närvaro i skolan.

- Jag ska vara helt ärlig, jag var medelbra i skolan. Jag har alltid gillat skolan, jag hittade bara ett annat spår som drog i mig mer.

I åk 2 blev Lisa invald i dåvarande utbildningsnämnden. Lisa minns att en av hennes lärare sa att han inte kunde godkänna henne på grund av den låga närvaron.

- Okej, då får det nog vara så, tänkte jag.

Efter gymnasiet läste Lisa enstaka kurser i Borås och hade inget program som hon längtade till. Hennes föräldrar har inte gått gymnasiet, de uppmanade Lisa till att välja något hon ville jobba med och trivas med. På en kurs i sociologi träffade hon en tjej som arbetade på ett hem för personer med dubbeldiagnoser, missbruk kombinerat med psykisk ohälsa. Hon fick börja arbeta där och mötte många socionomer. Lisa som hade börjat fundera på att bli lärare valde istället socionomprogrammet. Ett högskoleprov senare började Lisa på socionomprogrammet i Göteborg. Här hamnade allt på plats.

- Det som var så kul var att vi läste allt mellan socialförsäkringssystem i olika länder till mänskliga rättigheter. Utbildningen rymde så mycket som jag verkligen tycker är spännande.

Just nu är Lisa tjänstledig från sitt jobb som socialsekreterare.

I mitt arbete har jag fått utreda barn och ungdomar som har farit illa. Jag är stolt över att ha förändrat livet till det bättre för utsatta.

Drivkraften från tiden på gymnasiet är fortfarande lika aktuell.

Jag gillar samhället, att se vad man kan göra och ge förutsättningar.

Lisa har haft många funderingar på vad hon vill göra, det har hon fortfarande. Hon uppmanar att sluta tänka på att valen man gör är slutgiltiga. Det kan mycket väl ändras.

Tänk istället, får se om det är här jag ska vara. Några av årets höjdpunkter tycker jag är när katalogen över bokrean kommer och när katalogen för högskolan kommer. Det finns så mycket spännande man kan göra!

 

Tips från Lisa Dahlberg:

  • Våga öppna dörrar
  • Testa och se vad som händer
  • Var stolt över det du gör
  • Fundera på om du vill göra något annat eller lägga till något nytt
  • Alla kan – kan jag så kan du
  • Det finns många sätt att hitta nya perspektiv, hitta ditt sätt

Publicerad av: Marks kommun