Tomas Johansson, kommunstyrelsens vice ordförande

Senast uppdaterad den 24 januari 2019

"Jag har alltid varit intresserad av att hitta bra lösningar och hur vi kan ta oss framåt på bästa sätt"
Tomas Johansson, kommunstyrelsens vice ordförande.

Intresset för djur och natur är djupt rotat i Tomas Johansson som är född och uppvuxen på en gård i Lindome. När det var dags för val till gymnasiet bestämde han sig för att studera lantbruk på Strömma där även hans äldre bror gick.

 - Jag följde i min bror fotspår som många nog gör.

 Det gick bra i skolan för Tomas. Nu när han tänker tillbaka kanske han skulle ha valt en annan linje som var mer teoretisk.

-Man ska inte ångra något och det gör jag inte heller. Om jag skulle välja om idag skulle jag kanske ändå ha lagt lite mer tid på skolan. Idag hade jag nog valt naturvetenskap. Tippar på att jag kanske hade blivit biolog.

Direkt efter gymnasiet gick Tomas en kurs i maskinskötsel för att öka möjligheterna till jobb.  Med nya kunskaper kom han hem till familjens gård och började arbeta med gårdens 20 mjölkkor. För att efter hand få möjlighet att byta jobb behövs endast ett ja. Därför satte Tomas ut en annons och det var precis ett ja han fick.

Jag fick bara ett svar och det var det som behövdes. Det var en gård i Skövde som behövde hjälp.

Ju mer Tomas arbetade insåg han vilka kunskaper han behövde förstärka och gick en kurs i animalieproduktion. Efter en tid kom han till en större gård med 200 djur. Här föddes tanken att bli driftledare. Bara en sak som fattades. Matten från gymnasiet. Tomas begav sig till komvux och började studera på distans. Den formen av studier fungerade inte för honom, istället bad han att få läsa upp på egen hand och tenta av.

Jag har alltid varit intresserad av att hitta bra lösningar och hur vi kan ta oss framåt. Detta var ett bra sätt för mig.

 Med matten avklarad väntade en ungdomspraktik på Adic, företaget som senare blev Saga Form. Här fick Tomas packa order till presentbutiker. Hans goda insatser ledde snart till fler uppdrag. Till slut arbetade han som it- och logistikansvarig på företaget som då omsatte 100 miljoner. Intresset för ekonomi växte så Tomas kompletterade sina kunskaper i juridik och företagsekonomi i Borås. Några kompisar startade ett företag och bad Tomas om hjälp. När företaget började gå lite sämre blev Tomas uppsagd på grund av arbetsbrist. Det stoppade inte möjligheterna. Han startade istället eget företag och sålde tjänster till samma företag som konsult. Något som passade utmärkt med tanke på de politiska uppdrag han hade börjat få.

- Det går inte att kombinera heltidsjobb med att vara politiker. Eget företag blev en bra lösning.

När Tomas och hans Elise flyttade till Marks kommun började de gå på Moderaternas gruppmöten. Här kände Tomas att han kunde göra skillnad. Det blev en öppning på Marks bostad som suppleant som han tackade ja till. Fler politiska uppdrag ledde vägen fram till posten som kommunalråd 2016. Nu är Tomas kommunstyrelsens vice ordförande.

Tre barn senare och ett hus på landet med trädgård och allt vad det innebär håller intresset för att att hitta fungerade system och vägar framåt i sig. Tomas drivs av frågan -gör vi detta så bra som möjligt? Något som kommer väl till pass både i yrkeslivet och hemma.

Det är det som är så spännande med politiken. Att hitta bästa möjliga väg framåt. Det gäller även hemma med att få logistiken kring träningar och renoveringsprojekt att fungera.

Under livet står vi inför många vägskäl, stora som små. De stora vägvalen för Tomas var gymnasievalet och ungdomspraktiken på Adic det som tog Tomas ut på sin resa.

Vi behöver något som sporrar oss.

 Det politiska arbetet sporrar Tomas, det är här han får möjlighet att arbeta med en av de saker han brinner mest för, fungerade system och hur vi kan göra det ännu bättre. Ett långsiktigt arbete där utbildning är mycket viktigt.

Det är jätteviktigt att vi matchar utbildning med den kompetens som kommunen behöver.

 

Tips från Tomas Johansson

  • Var nyfiken – kunskap är inte tung att bära, ju mer du vet desto mer vill du veta. Klyschor kanske men det ligger mycket i det.
  • Var inte rädd för att testa nytt. Det är bra att ha en bra grund att stå på men våga testa nytt också. Det är viktigt att du hittar något som sporrar dig.

Publicerad av: Marks kommun