Tänk om

Senast uppdaterad den 16 maj 2019

Det finns kanske lika många sätt att hantera frågan om alkohol som det finns föräldrar. Här har vi samlat fem tips.

Fem tips för tonårsföräldrar

 1. Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. Barn som är väl medvetna om sina föräldrars inställning och förväntningar, lever lättare upp till dem. Ett bestämt förhållningssätt kring alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser gentemot yngre, exempelvis att vägra köpa ut.

 

2. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol, tider m.m. Gemensamma regler är lättare att hålla, samtidigt som de gör argument som att ”alla andra får” verkningslösa.

 

3. Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.

 

4. Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut, blir förstås nöjd för stunden men innerst inne misstrogen mot föräldern. Den förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.

 

5. Inse din stora betydelse. Tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger – även det inte verkar så i stunden.

 

Stå fast vid din åsikt!

Vid skolavslutningen ökar risken för att ungdomar ska dricka alkohol. Därför vill vi fokusera på frågan om tonåringar och alkohol för att skapa engagemang, inte minst hos föräldrar. Föräldrar som engagerar sig och sätter tydliga gränser har nämligen stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och alkoholkonsumtion. Du som är förälder – fortsätt stå upp för din åsikt! Det hjälper din tonåring att avstå från alkohol.

Filmklipp

”Tre skäl att säga nej om din tonåring ber dig att köpa ut”

”Tre tips om hur du kan prata med din tonåring om alkohol”

”Tänk om fler föräldrar hjälptes åt att sätta gemensamma gränser”

 

Publicerad av: Marks kommun