Fredags

Senast uppdaterad den 15 januari 2019

Varje säsong händer roliga saker I Kinna bibliotek eller konserthusbiograf på fredagar klockan 15.00. Totalt 10 tillfällen med varierande innehåll som föredrag, musik, författarbesök och biofilmer. Nytt är att svenska kortfilmer som visas före varje långfilm. Samverkan: Studieförbundet Vuxenskolan, Kinna konserthusbiograf och Göteborg film festival.

 Vårens program

1/2 fredagsBIO - Book Club

8/2 fredagsFÖRFATTARE - Forum för poesi & prosa

15/2 fredagsBIO - Unga Astrid

22/2 fredagsBIO - Darkest Hour

1/3 fredagsMUSIK - Leva på tvären

8/3 fredagsBIO - Internationella kvinnodagen - 50 Vårar

15/3 fredagsFÖREDRAG - Vad är korruption?

22/3 fredagsBIO - Huset vid havet

29/3 fredagsFÖREDRAG-  Öxabäck då och nu

5/4 fredagsFÖRFATTARE - Forum för poesi & prosa

 

1/2 fredagsBIO - Book Club, Kinna konserthusbio

Regi: Bill Holderman, USA, 2018, 104 min, barntillåten från 11 år

Distributör: Nordisk Film AB

Diane (Diane Keaton) är nybliven änka efter 40 års äktenskap. Vivian (Jane Fonda) njuter av män utan att ha några tankar på vidare relation. Sharon (Candice Bergen) försöker fortfarande komma över en skilsmässa sedan ett årtionde. Carols (Mary Steenburgen) äktenskap går på tomgång efter 35 år. Denna hysteriska film handlar om fyra kvinnor i en livslång vänskap vars liv vänds upp och ner när deras bokklubb bestämmer sig för att läsa ”Femtio nyanser av honom”. Från att upptäcka ny romantik till att återuppliva gamla flammor, inspirerar de varandra för att göra nästa kapitel i sina liv till det bästa kapitlet.

Dagens kortfilm kl 14.45 - Vi finns inte längre

David Färdmar, 15 min, Sve, 2018

Hampus har bestämt sig för att lämna Adrian. I panik klamrar Adrian sig fast i det som varit när hans värld rämnar. För Hampus däremot är det en enorm befrielse, men före dess måste de genomleva en sista vecka ihop.

8/2 fredagsFÖRFATTARE - Forum för poesi & prosa, Kinna bibliotek

Maciej Zaremba
Maciej har med en rad artikelserier om tvångssterilisering, polska rörmokare, sjukvården,  skolan och mobbning på arbetsplatser blivit en av Sveriges mest profilerade journalister. För att ha skildrat ett Sverige som många aldrig får syn på har han tilldelats Stora Journalistpriset, Publicistklubbens Guldpennan samt Samfundet de Nios särskilda pris. Nu är han aktuell med boken ”Huset med de två tornen” där han granskar sitt liv med samma noggrannhet som han tidigare har granskat det svenska samhället.
Linus Gårdfeldt

Linus är uppvuxen i Värmland och bor numera i Karlstad. 2009 debuterade han med den uppmärksammade, rytmiska diktsamlingen ”Men golvet har ingen mun”. Efter ”Lys med apan” (2015), är Gårdfeldt nu aktuell med sin fjärde diktsamling ”Den råttan”. Boken tar avstamp i invalet av Donald Trump 2016 och blir en uppgörelse med det egna skrivandet och dess förutsättningar och omständigheter. Epitet “den råttan” går inte bara att applicera på amerikanska presidenter utan även på samtidspoesin, barrträd och författaren själv.
Samverkan: Forum för poesi och prosa och Författarcentrum Väst

15/2 fredagsBIO - Unga Astrid, Kinna konserthusbio

Regi: Pernille Fischer Christensen, Sve, Dan, Nor 2018, 123 min, barntillåten från 7 år, svensk text
Distributör: Nordisk Film AB

När Astrid Lindgren (Alba August) var väldigt ung hände något som påverkade henne fundamentalt, en kombination av mirakel och missöde som kom att forma hela hennes liv. Det var en händelse som gjorde henne till en av de mest nyskapande kvinnorna i vår tid och den sagoberättare en hel värld kom att älska. Den här berättelsen är en fri tolkning om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta.

Dagens kortfilm kl 14.45 - Ahmed & Markus

Maria Eriksson-Hecht, 9 min, Sve 2018

Ahmeds vardag i skolan präglas av rädslan för Markus och hans vänners trakasserier. När Markus kommer hem utsätts han för sin pappas verbala sparkar. Filmen gestaltar utsatta barn med värme och ömhet, utan att döma.

 

22/2 fredagsBIO - Darkest Hour, Kinna konserthusbio

Regi: Joe Wright, USA, Eng, Kina, 2017, 125 min, barntillåten från 11 år

Distributör: United International Pictures AB

När Winston Churchill (Gary Oldman) blir vald till premiär-minister i början av andra världskriget kastas han direkt in i en nästintill omöjlig uppgift. Han ställs då inför ett svårt val, antingen att försöka mäkla fred med nazityskland eller att stå upp för sina ideal och Storbritanniens suveränitet. Det blir också snabbt klart att fienderna här inte bara är Hitler och Mussolini utan även de egna partikamraterna, som helst vill se Churchill avsatt. Det är i denna mörka stund vi möter Churchill.

Dagens kortfilm kl 14.45 - Samtal i bil

Daniel Lundh, 17 min, Sve 2018

Någon har blivit dumpad på dejt, någon har legat med kompisens ex, någon vill lämna sin man. Betydelsefulla, roliga och ärliga samtal äger rum i mellanrummet som uppstår när bilresan tagit slut. Om misstag, rädsla, engagemang och framför allt kärlek.

1/3 fredagsMUSIK - Leva på tvären, Kinna konserthus

En visföreställning med Allan Edwalls texter där Dugateatern från Wendelsbergs folkhögskola tolkar den folkkäre skådespelaren och allkonstnären Allan Edwalls visor och texter. Allan Edwall (1924–1997) är en av Sveriges mest folkkära skådespelare med roller som Carlsson i Hemsöborna, Danjel i Utvandrarna och Oscar Ekdahl i Fanny och Alexander. Mest känd för allmänheten gjorde han sig dock i filmerna baserade på Astrid Lindgrens böcker. Dessutom utövade Edwall sin konst i alla dess former som dramatiker, konstnär, författare, teaterdirektör och visdiktare. I dagens föreställning står visorna i fokus.

 8/3 fredagsBIO - Internationella kvinnodagen - 50 Vårar

15/3 fredagsFÖREDRAG - Vad är korruption?, Kinna bibliotek

Vad händer när korruption tar över? Johannes Haggärde var masterstudent och besökte under studietiden Bolivia för att praktisera på svenska ambassaden i La Paz. Resultatet blev en rapport som beskrev korruption och antidemokratiska strömningar som återfinns på alla världens kontinenter och som är ett allt vanligare fenomen. Vid ett återbesök intervjuade han ledare inom civilsamhället och kartlade effekterna av korruptionen och den unga demokratins bakslag. Föredraget blandar historia om det fascinerande landet Bolivia med mer allmänna teorier om korruption som även går att applicera på Sverige.

22/3 fredagsBIO - Huset vid havet, Kinna konserthusbio

Regi: Robert Guédiguian, Fra, 2017, 107 min, barntillåten från 7 år

Distributör: Triart Film AB

Vid en liten vik, strax utanför Marseille ligger en pittoresk villa som ägs av Maurice som är gammal och drabbad av afasi. Hans tre medelålders barn har samlats för att vara hos honom under hans sista dagar. Det är Angéle, som arbetar som skådespelare i Paris, Joseph, som förälskat sig i en yngre kvinna och Armand, den enda som stannat kvar i Marseille för att driva familjens restaurang. Minnen väcks och de börjar fundera över den anda som fadern försökt uppfostra dem i. Tankar ställs på sin spets när några flyktingar plötsligt dyker upp i närheten.

Dagens kortfilm kl 14.45 - Riktig mamma

Julia Adler, 14 min, Sve 2018

Eva är en desperat ung surrogatmamma på rymmen med bäbisen hon burit och fött. Hon försöker nå sin egen mamma, men får inget svar. En film som väcker frågor om moderskap, exploatering, självbevarelsedrift och vem som egentligen har rätt att göra anspråk på ett barn.

29/3 fredagsFÖREDRAG -  Öxabäck då och nu, Kinna bibliotek

Göran Andersson är sedan lång tid tillbaka en aktiv profil i Öxabäcks hembygdsförening. Han fick också utmärkelsen Emil och Vivi Johanssons kulturstipendium 2018. I föredraget berättar Göran om hur byn förändrats under 50–60 år och gått från jordbruk, industrier och handel till dagens samhälle. Vi får också höra om idrotter som gjort Öxabäck välkänt och om bygdens rika föreningsliv.

5/4 fredagsFÖRFATTARE - Forum för poesi & prosa, Kinna bibliotek

Vigdis Hjorth

Vigdis växte upp i Oslo. Det stora läsargenombrottet kom 2016 med boken "Arv och miljö", som blev både en kritikerfavorit och en försäljningssuccé. Den belönades med

både Kritikerprisen och Bokhandlerprisen. Boken kretsar kring Berglijots konflikt med sina syskon om ett förskott på arvet. Tvisten sätter igång en ohejdbar rörelse, där de hemligheter som präglat familjen måste avtäckas.

Amanda Svensson

 Amanda är kulturskribent, översättare och författare, uppvuxen i Malmö, numera bosatt i England. Hon debuterade 2008 med "Hey Dolly", som fick mycket

uppmärksamhet. I vår är hon nu aktuell med ytterligare en roman, "Ett system så magnifikt att det bländar", som handlar om trillingarna Sebastian, Clara och Matilda. Natten då de föddes på Lunds lasarett föddes inte bara trillingar, utan också nog med hemligheter för en kvarts livstid. Romanen är en stor familjeberättelse om tre syskon som försöker nå varandra i en värld som blivit alltmer splittrad.

Samverkan: Forum för poesi och prosa och Författarcentrum Väst

Publicerad av: Marks kommun