Fredags

Gruppen Emma och Gänget

Foto: Emma och Gänget

Senast uppdaterad den 23 januari 2018

2/2 fredagsBIO - Maj Doris
9/2 fredagsFÖREDRAG - Svinnlandet
16/2 fredagsBIO - Borg
23/2 fredagsBIO - Viktoria och Abdul
2/3 fredagsMUSIK - Emma & Gänget
9/3 fredagsFÖRFATTARE - Forum för poesi & prosa
16/3 fredagsBIO - Dolda tillgångar
23/3 fredagsFÖREDRAG - Varför tränar vi som vi gör?
6/4 fredagsBIO - Barnmorskan
13/4 fredagsFÖRFATTARE - Forum för poesi & prosa

FredagsBIO - 2 februari kl 15.00

Maj Doris

Regi: Jon Blåhed, Sverige, 2017, 73 min, från 10 år

I ett regionalt samarbete med Göteborg Film Festival 2018 visas dokumentären om den 75-åriga samiska konstnären, renägaren och livskonstnären Maj Doris Rimpi. I 20 år var hon borta från rampljuset, men nu är hon dock tillbaka och mer aktuell än någonsin, både med utställningar och som skådespelerska i ett flertal filmer. Inte minst är hon aktuell med rollen som Elle Marja/Christina i Amanda Kernells Sameblod. I den här dokumentären får vi följa Maj Doris under vintern 2016–2017 när hon försöker kombinera sitt vardagsliv med alla andra uppdrag. Hur ska hon hinna med allt och kommer hon orka hålla på så här?
Samverkan: Göteborg Film Festival och Kinna konserthusbiograf

 

FredagsFÖREDRAG - 9 februari kl 15.00

Svinnlandet - Andreas Jakobsson Kinna bibliotek

Journalisten, författaren och dumpstraren Andreas Jakobsson och hans familj har under mer än fyra års tid levt helt och hållet på mat de hittat i mataffärernas sopor. I dagens Sverige kastas ungefär en tredjedel av all mat som produceras och större delen av det är sådant som det inte är något fel på överhuvudtaget. I sin bok ”Svinnlandet” kartlägger han svinnet i alla led av livsmedelskedjan, tar reda på hur det kunnat bli såhär och presenterar möjliga lösningar på problemet. Rent ekonomiskt har vi råd att kasta så mycket mat, men klimat- och miljömässigt kommer det inte att hålla länge till.
Foto: Lena Granefelt
Samverkan: Studieförbundet Vuxenskolan

 

FredagsBIO - 16 februari kl 15.00

Borg

Regi: Janus Metz, Sverige, 2017, 105 minuter, från 11 år

Borg handlar om en av Sveriges största ikoner, Björn Borg och hans rival, den hetlevrade John McEnroe. Det är berättelsen om framgångens pris där de två redan i tidig 20-årsålder känner sig som fångar i sina egna karriärer. I en kommersialiserad tennisindustri reduceras dessa idrottsmän till varandras motsatser som Ice Borg och Superbrat. Sverrir Gudnason rattar huvudrollen som Borg och Shia LaBeouf som McEnroe. Stellan Skarsgård gestaltar tränare Lennart Bergelin och Björns fästmö spelas av Tuva Novotny. Nyligen bortgångne Björn Granath gör sin sista roll som sportkommentatorn Bengt Grive.
Samverkan: Kinna konserthusbiograf och Studieförbundet Vuxenskolan Distrubutör: Foxfilm

 

FredagsBIO - 23 februari kl 15.00

Victoria och Abdul

Regi: Stephen Frears, England, USA, 2017, 112 minuter, barntillåten

Den unge kanslisten Abdul Karin beger sig från Indien för att delta i firandet av drottning Victorias femtio år på tronen. Han vinner drottningens gunst och de två formar en osannolik vänskap vilken hennes hov och innersta krets gör allt för att krossa. Huvudrollsinnehavare är Judi Dench och Ali Fazal.
Samverkan: Kinna konserthusbiograf och Studieförbundet Vuxenskolan
Distrubutör: United International Pictures

 

FredagsMUSIK - 2 mars kl 15.00

Emma & Gänget Kinna konserthus

Emma & gänget är ett sprakande sexmannaband från Göteborgsområdet. Med olika musikaliska bakgrunder enas de i ett starkt samförstånd med en önskan om att gestalta musikens inre väsen. De spelar Emmas låtar, en slags underfundig visa på svenska med inslag av dramatik, sväng och vemod. Vi får vardagsglimtar med inslag av olika musiktraditioner som bidrar till en originell musikstil som inte lämnar någon oberörd.
Samverkan: MCV, ABF och Kultur i Väst
Foto: Lisa Gilborne

 

FredagsFÖRFATTARE - 9 mars kl 15.00

Forum för poesi och prosa Burspråket Kinna bibliotek

Marie Hermansson

Marie Hermansson, tidigare journalist och författare sedan 1986, är född 1956 i Sävedalen utanför Göteborg. I hennes senaste bok ”Den stora utställningen” (2018) möter vi journalisten Ellen och polisen Nils. När ryktet sprids att Einstein ska hålla sin Nobelföreläsning på en utställning sätts plötsligt hotfulla antisemitiska krafter i rörelse. I romanen knyts några människors öden samman på ett sätt de aldrig hade kunnat förutse.
Foto: Emelie Asplund

Peter Fröberg Idling

Peter Fröberg Idling, född 1972 är författare och litteraturkritiker. Han debuterade 2006 med dokumentärboken ”Pol Pots leende”. I hans senaste bok, ”Julia & Paul – En försommarberättelse” (2017) berättas en raffinerad kontrafaktisk historia om ett Sverige som tog en annan väg när hungerkravallerna hundra år tidigare skakade den ena svenska staden efter den andra. Ett samhälle målas upp där granne övervakar granne och lägenheter kan tömmas utan förvarning.
Foto: Pernilla Ahlsén
Samverkan: Forum för poesi och prosa och Författarcentrum väst

 

FredagsBIO - 16 mars kl 15.00

Dolda tillgångar

Regi: Theodore Melfi, USA, 2017, 127 minuter, barntillåten

Katherine Johnson, Dorothy Vaughn och Mary Jackson arbetar på NASA och gör viktiga bidrag till projektet som innebar att USA kunde skicka upp John Glenn som första amerikan i omloppsbana runt jorden och ta en ledande position i rymdkapplöpningen mellan USA och dåvarande Sovjet. Denna briljanta trio krossar alla kön- och rasbarriärer och blir en inspirationskälla för kommande generationer att drömma stort. Filmen fick tre Oscarsnomineringar 2016 och är gjord efter boken ”Hidden Figures” av Margot Lee Shetterly.
Samverkan: Kinna konserthusbiograf och Studieförbundet Vuxenskolan
Distrubutör: Foxfilm

 

FredagsFÖREDRAG - 23 mars kl 15.00

Varför tränar vi som vi gör?  Kinna bibliotek

Från Sixten Jernberg till Charlotte Kalla har mycket förändrats. I dag har vetenskapen en självklar roll inom idrotten. Var och varannan motionär bär avancerade pulsklockor och har full koll på sin mjölksyratröskel och maxpuls. Men ännu i mitten av 1900-talet var träningen den enskilde idrottarens sak och den personliga erfarenheten var betydligt viktigare än forskningen. Hur fick vetenskapen så mycket inflytande? Vilka idéer om träning och prestation har präglat elitidrotten under 1900-talet? Varför tränar vi som vi gör? Vad händer när vetenskapen närmar sig gränserna för det tillåtna, som med doping? Daniel Svensson är doktor i historia och jobbar på avdelningen för teknik, vetenskap och samhälle på Chalmers. Här berättar han utifrån sin avhandling om hur konditionsträning har utvecklats fram till i dag.
Samverkan: Studieförbundet Vuxenskolan

 

FredagsBIO den 6 april kl 15.00

Barnmorskan
Regi: Martin Provost, Frankrike, 2017, 117 minuter, från 15 år

Claire är en uppskattad barnmorska som när hon närmar sig slutet av sitt yrkesliv hamnat på kollisionskurs med de moderna sjukhusens metoder och effektivitetskrav. En dag får hon ett märkligt telefonsamtal. Béatrice, hennes fars extravaganta älskarinna som försvann spårlöst för 30 år sedan, har viktiga nyheter och vill träffas. Deras möte blir en dramatisk kollision mellan två motsatta själar; en strikt och kontrollerad renlevdnadsivrare och en som gärna unnar sig en blodig biff och ett glas rött. Med Cathrine Deneuve, Catherine Frot och Olivier Gourmet.
Samverkan: Kinna konserthusbiograf och Studieförbundet Vuxenskolan
Distrubutör: Folkets bio

 

FredagsFÖRFATTARE - 13 april kl 15.00

Forum för poesi och prosa Burspråket Kinna bibliotek

Christine Falkenland

Christines senaste bok ”Själasörjaren” (2018) är en roman om renhet, godhet, ondska och våldsamt mänskligt begär. Vi möter kyrkoherde Erland Wallerius och Claudia, en skolkamrat från gymnasiet som tycks omgiven av ett mörker. Hon ber att Erland ska ta hand om hennes begravning. Christine är född 1967 och verksam som författare i Göteborg och med en uppväxt i det schartauanska Bohuslän.
Foto: Kristin Lidell

Caroline Ringskog Ferrada Noli

Caroline född 1980, romandebuterade 2009. I romanen ”Rich boy” (2018) är det tvåtusental i Stockholm. Det är lätt att vara kvinna på vissa sätt, men svårare på andra. Vi får följa tre generationer som gestaltar klass och moderskap, trauman som går i arv och ensamma mammor som inte förmår ge sina barn det de behöver.
Foto: Josefine Bäckström
Samverkan: Forum för poesi och prosa och Författarcentrum väst

Publicerad av: Marks kommun