Fredags

Senast uppdaterad den 18 september 2018

Varje säsong händer roliga saker I Kinna bibliotek eller konserthusbiograf på fredagar klockan 15.00. Höstens snackis kan spås bli besöket av den alltid medieaktuelle författaren Björn Ranelid i december. Totalt 11 tillfällen med varierande innehåll som föredrag, musik, författarbesök och 5 biofilmer. Nytt för i höst är svenska kortfilmer som visas före varje långfilm.

21/9   fredagsBIO Tårtgeneralen
28/9   fredagsBIO C’est la vie
5/10   fredagsFÖREDRAG Marks Konstgille 60 år
12/10 fredagsFÖRFATTARE Forum för poesi & prosa 
19/10 fredagsBIO En sista semester
26/10 fredagsFÖREDRAG Arkivresan hållplats Mark 
9/11   fredagsBIO Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap
16/11 fredagsMUSIK Emrik med vänner
23/11 fredagsBIO Som en dans
30/11 fredagsFÖREDRAG Fritslas historia i bilder
7/12   fredagsFÖRFATTARE Forum för poesi & prosa

Tårtgeneralen - fredag den 21/9 kl 15.00

Regi: Filip Hammar, Fredrik Wikingsson, Sve, 2018, 100 min, barntillåten

1985 utser Jan Guillou Köping till Sveriges tråkigaste stad. Medan bygden lamslås och ett helt land skrattar bestämmer sig den något försupne mångsysslaren Hasse P för att motbevisa ”stockholmsjävlarna”. Hans idé är lika långsökt som den kanske är genial. Han tänker baka världens längsta smörgåstårta och därmed få in Köping (och sig själv) i Guinness Rekordbok. Vägen till rekordet blir dock inte så spikrak som han tänkt sig. Det är en varm och rolig komedi, men också lite vemodig berättelse, baserad på verkliga händelser. Med Mikael Persbrandt, Helena Bergström och Tomas von Brömssen.

Samverkan: GFF, Kinna konserthusbiograf och Studieförbundet Vuxenskolan

Distributör: SF Studios

Dagens kortfilm kl 14.45

Pensionärerna

Tia Kouvo,13 min, Sve

Extrapris på kalkonfilé, fem flyttkartonger för 100 kr eller kanske kan en skoklämma med belysning vara bra att ha? Ett pensionärspars monotona vardag skildrat i en stillasittande roadmovie med härliga Roy Andersson-vibbar.

_______________________________________________________________________________

C’est la vie - fredag den 28/9 kl 15.00

Regi: Olivier Nakache, Eric Toledano, Fra, Bel, Can, 2018, 115 min, barntillåten

För brud och brudgum är det den viktigaste natten i deras liv, men för cateringkillen Max, fotografen Guy och sångaren/underhållaren/DJ James är det en kväll precis som alla andra. Pierre och Helena är ett av de par som ska fira sin kärleksförening på slottet i Paris, men allt blir inte som de tänkt sig. Från första morgonstund till och med nästa dags soluppgång får vi följa deras bröllopsfest, men genom ögonen hos de som får denna magiska tillställning att bli verklighet. Duon som skrev och regisserade ”En oväntad vänskap” är tillbaka med en ny komedi som är en hyllning till livet, kärleken och all kalabalik däremellan.

Samverkan: GFF, Kinna konserthusbiograf och Studieförbundet Vuxenskolan

Distributör: Njutafilms

Dagens kortfilm kl 14.45

Agility

Henrik Zammel, 15 min, Sve

Charlotte styr det isolerade boendet med järnhand. Just när hon ska gå på semester inför midsommar, anländer en mystisk kvinna klädd som en westernhjälte. Något med henne får Charlottes övertygade värld att komma i gungning.

________________________________________________________

En sista semester - fredag den19/10 kl 15.00

Regi: Paolo Virzi, Ita, Fra, 2018, 110 min, barntillåten

Robinas är ett rätt omaka gift par som tillbringat många lyckliga år tillsammans. Åldern börjar däremot ta ut sin rätt och de bestämmer sig för att ge sig ut på en roadtrip i sin gamla husbil genom hela USA innan det är försent. Det blir en magisk resa längs Route 66 kantad av minnen från deras gemensamma liv och med Hemingways forna hem i södra Florida som destination. Ella, Helen Mirren, är den drivande i förhållandet, mest för att John, Donald Sutherland, lider av Alzheimers och ibland får för sig att göra de mest tokiga saker. Ella har dock sina egna demoner. Detta är en varm, kärleksfull och humoristisk berättelse om livet.

Samverkan: GFF, Kinna konserthusbiograf och Studieförbundet Vuxenskolan

Distributör: Scanbox Sweden AB

Dagens kortfilm kl 14.45

Jag var också med

Astrid Askberger, 7 min, Sve

Astrid funderar kring olika sorters aktivism nu och när hon var barn och följde med sin mamma på demonstrationer.Vackra bilder ger liv till politiska frågor medan Astrid ifrågasätter sitt eget aktivistiska engagemang. En film om konkreta politiska handlingar.

____________________________________________________________

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap
- fredag den 9/11 kl 15.00

 Regi: Mike Newell, Fra, GB, USA, 2018, 120 min, från 11 år

Brittiskt drama som utspelar sig i London 1946. Den karismatiske författaren Juliet får ett brev från en medlem av en mystisk litteraturklubb som startats på den naziockuperade ön Guernsey. Nyfiken på vilka som ligger bakom brevet bestämmer hon sig för att besöka ön. Väl där möter hon de härligt excentriska medlemmarna i Guernseys litteraturklubb, inklusive Dawsey, den lite mystiske men fascinerande mannen som skrivit brevet. Allteftersom krigstidens hemligheter uppenbaras blir Juliet alltmer fäst vid ön, bokklubben och Dawsey, vilken kommer att förändra hennes liv för alltid.

 Samverkan: GFF, Kinna konserthusbiograf och Studieförbundet Vuxenskolan

 Distributör: SF Studios

Dagens kortfilm kl 14.45

19876 steg i Auschwitz/Birkenau

 Johanna Bernhardson, 6 min, Sve

Hur kan man tala om förintelsen med sina barn? En mamma är tydligt påverkad av sin resa till Auschwitz/Birkenau och pratar med sina tre barn. Vilka frågor väcker det hos dem? Direktheten i barnens tankar om krig och förtryck är svåra att värja sig från.

_________________________________________________________________________

Som en dans - fredag den 23/11 kl 15.00

Regi: Richard Loncrain, GB, 2018, 110 min, barntillåten

När Sandra, som befunnit sig i ett förmöget äktenskap i 40 år, upptäcker att hennes make har en affär med bästa väninnan flyttar hon in hos sin bohemiska syster i London.

Sandra följer motvilligt med systern på en danskurs där hon steg för steg hittar tillbaka till sig själv och vågar öppna upp för en ny romans. En romantisk komedi med Timothy Spall och Joanna Lumley.

Samverkan: GFF, Kinna konserthusbiograf och Studieförbundet Vuxenskolan

Distributör: SF Studios

Dagens kortfilm kl 14.45

Ja må hon leva

Jonas D Håkansson, 11 min, Sve

Eleanor firar sin 76-årsdag på äldreboendet. Hennes dotter ska komma på besök och hon får hjälp att välja ut sina finaste kläder och servis. Men allt blir inte som Eleanor tänkt sig. Sorgligt, tragiskt och väldigt vackert om en människa som blivit gammal och bortprioriterad ur sina näras liv.

_______________________________________________________________________________

Forum för poesi och prosa - fredag den 12/10 kl 15.00

Burspråket Kinna bibliotek

Tomas Bannerhed

Tomas är uppvuxen i Småland, bor sedan 90-talet i Stockholm. Han har arbetat som universitetslärare, utredare och redaktör. 2011 debuterade han som romanförfattare med ”Korparna”, som fick ett väldigt genomslag hos både läsare och kritiker. Boken vann årets Augustpris och fick Borås tidnings debutantpris. Han har också gjort ”Bannerheds bevingade vänner” för SR P1. I höst återvänder han till romanformen med ”Lugnet”. Den handlar om Urban 30, som flyttat från landet till staden med drömmar om ett nytt liv.

Mirja Unge

Mirja är en av sin generations främsta prosaister och dramatiker. Hon debuterade 1998 med romanen ”Det var ur munnarna orden kom”. Hon har belönats med Katapultpriset, Tidningen Vi:s litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. Nu är hon tillbaka med en ny roman – och enligt kritikerna bättre än någonsin. ”Jag går och lever” handlar om Tove, som bor på landet med farsan, en oförutsägbar skiftarbetare och syrran, som försöker dominera henne. Tove rör sig viljelöst mellan en högstadieskola präglad av övergrepp och kaos, hemmafester med skitiga killar i skitiga hus och hemmet, som hon vill vara i så lite som möjligt.

Samverkan: Forum för poesi och prosa och Författarcentrum Väst

___________________________________________________________________________

Forum för poesi och prosa -   fredag den 7/12 kl 15.00

Kinna konserthus

Björn Ranelid
Björn är född i Malmö, bor numera i Stockholm. Han började sitt yrkesliv som lärare i svenska och filosofi samtidigt som han spelade fotboll i Malmö FF. För sin författargärning har han belönats med Aftonbladets litteraturpris 1989 och Augustpriset 1994. Han är en person som väcker starka känslor, både genom sin framtoning och genom det sätt han skriver på. Sin egen språkliga stil kallar han helt enkelt ranelidska. I höst utkommer han med romanen ”Fantastiska kvinnor i vattentornet”, ett vittnesmål som tänjer på verklighetens gränser.
Burcu Sahin

Burcu är poet, uppvuxen i Stockholm. Hon har studerat och sedan även undervisat på Biskops-Arnös författarskola. Hon är sedan 2013 del av litteraturkollektivet Ce(n)sur. I höst debuterar hon med diktsamlingen ”Broderier”. Dikterna börjar i det detaljerade handarbetet, så som det har praktiserats av generationer kvinnor. Tradition och minne ställs mot rörelse, migration och konflikt - men inte som enkla motsatser, utan som en växande och föränderlig väv. “Det som läggs i våra händer / ska så småningom tas ifrån oss”.

Samverkan: Forum för poesi och prosa och Författarcentrum Väst

________________________________________________________________________

Musik på bibliotek - fredag 16 november kl 15.00

Emrik med vänner
Kinna konserthus

Svenska klassiker med en helt ny touch! Följ med på en rundtur i minnenas allé där Emrik med vänner gör nya tolkningar och skapar enkel magi av svenska jazz- och popklassiker. Bandet hyllar Östen Warnerbring, Siw Malmqvist och Svante Thuresson, som haft en stark påverkan under Emriks uppväxt i Mölndal. Emrik Larsson tar med sig spelkamraterna Johan Johansson – piano och Anders Augustsson – gitarr och bjuder på svenska och en och annan amerikansk klassiker.

Samverkan: MCV, ABF och Kultur i Väst

____________________________________________________________

Marks Konstgille 60 år - fredag 5/10 kl 15.00

Kinna bibliotek

Hur såg egentligen konstlivet ut i Mark i slutet av 1950-talet, före kommunsammanslagningen 1971? Hur ser det ut idag? Vad har olika yttre förutsättningar som kommun, landsting – idag Västra Götalandsregionen och lokala industrier, haft för betydelse för en framåtsträvande konstförenings utveckling? Detta och kanske även en och annan anekdot får vi del av i föredraget kring Marks Konstgilles historia, presenterad av konstvetare Bengt-Göran Johansson.

Samverkan: Studieförbundet Vuxenskolan och Marks Konstgille

___________________________________________________________________

Arkivresan hållplats Mark - fredag 26/10 kl 15.00

Kinna bibliotek

Riksarkivet fyller 400 år och det vill vi fira tillsammans! Öppna arkiv är en förutsättning för att skapa kunskap och förståelse för vår historia och samtid – en nödvändig del av vår demokrati och vårt gemensamma minne och kulturarv. 1618 grundades Riksarkivet och alltsedan dess har Sveriges olika arkiv bevarat historisk dokumentation. Landsarkivet i Göteborg förvarar närmare 10 hyllmil arkiv från medeltid till nutid. Där speglas de stora samhällsförändringarna såväl som enskilda individers levnadsöden.

Genom Arkivresan vill Riksarkivet sprida kunskap om rättigheten att ta del av vårt gemensamma kulturarv och visa hur de rika arkivbestånden kan vara en resurs för alla som lever och verkar i länet. Som en del i jubileumsåret har Riksarkivets digitaliserade arkivmaterial blivit fritt tillgängligt på Internet, vilket bland annat underlättar för släktforskning hemifrån. I presentationen berättar vi om hur du kommer igång. Vi gläntar också lite på dörren till vår egen lokala historia med exempel från Marks kommun. Här med arkivexempel som inte är digitaliserade.

Samverkan: Riksarkivet Landsarkivet Gbg och Studieförbundet Vuxenskolan

__________________________________________________________________

Fritslas historia i bilder - fredag 30/11 kl 15.00

Kinna bibliotek

Fritsla Natur- och hembygdsförening har under många år samlat fotografier från Fritsla förr och bildarkivet växer ännu. Mycket arbete har lagts ned på att samla information om bildernas motiv, såsom namn på personer. Med bildernas hjälp får vi höra Jan-Åke Stensson och Kenneth Persson berätta om när Fritsla förvandlades från jordbruksbygd till industrisamhälle, med fabriker, järnväg, affärer, förläggarvillor och en kraftigt ökad folkmängd. Kring dessa människor av olika ursprung och med många olika sysselsättningar har det samlats många traditioner genom åren.

Samverkan: Studieförbundet Vuxenskolan

Publicerad av: Marks kommun