Program för Nycirkusfestival Rydal 2021

Senast uppdaterad den 14 juli 2021

Snart är det dags igen och det är med glädje att vi för sjunde år i raden författar vårt festivalprogram. I år har festivalen flera samarbeten än någonsin och vi känner oss berikade av alla fantastiska och spännande möten med underbara människor som vi får skapa - och utvecklas med.

Festivalen genomförs enligt rådande föreskrifter kring Covid-19 för att garantera ett säkert och riskfritt event. Vi tillämpar därför anmälan till alla delar av programmet. Länk till anmälan kommer att finnas under varje programpunkt i augusti. 

Festivalen pågår lördag den 11 september till söndag den 12 september 2021 klockan 10.00-18.00 båda dagar. 

FÖRESTÄLLNINGAR

Girl2Girl  - Föreställningen visas lördag och söndag kl.10.00 

Kulturskolans cirkuselever tolkar Alke Schmidt  textila verk i ord och rörelser. Med cirkuskonst och ungdomlig entusiasm tar sig fem tonåringar an utmaningen att skapa en föreställning kring frågor om textilindustrin och inkludering. Föreställningen har tagit namnet Girl2Girlirl från ett av Alke Schmidts verk på utställningen i Rydals museum  konsthall Rensen. Eleverna är mitt i processen att skapa sin föreställningen är en blandning av egen-skapat poesi, musik och cirkuskonster i luften, på marken, på cykel och med tråd, garn och textiler. En färgsprakande föreställning med tyngd!  
Länk till anmälan hittar du här från och med den 16 augusti! 

Girl2Girl – Alke Schmidt. Foto: Paul Tucker 

YTA  - Föreställningen visas lördag och söndag kl.12.00

Yta är ett platsspecifikt verk skapat av och med Lindansaren Klara Mossberg , Poeten Lina Ekdahl www.linaekdahl.se , Ljud och installationskonstnären Tove Möller, kompositören och ljuddesignern  Ella Blixt och textil- och återbrukskreatören Jessica LindbergRadula | Free Listening on SoundCloud (Tove och Ella). Verket äger rum över, runt och i Viskans kanal in till Rydal. Med ljud rörelser och ord utforskar vi begreppet Yta. Yta är ett samarbete mellan projektet Skimmer och härvor  i Viskan vatten och marker och Nycirkusfestival Rydal. 

Länk till anmälan hittar du här från och med den 16 augusti! 

Foto: Theo Ågren 

ARACHNE - Lördag  och söndag kl.16.00  

Kvinnor har genom alla tider vävt textiler, berättelser, vår historia.  
Våra mödrar, deras mödrar och deras mödrar. Inspirerad av alla fantastiska kvinnor som levd förra oss vill vi med vårt specifika hantverk tala genom våra mödrar. Som Philomene och Arachne använde deras vävande kommer vi att berätta vår historia med våra händer, våra kroppar och vår röst. Vi vägra att vara tysta.

Saara Ahola och Aino Ilhanainen är de skapande konstnärerna med samtida cirkus som deras grund. Med nyfikenhet blandar de tekniker och material tvärkonstnärligt och experimenterar med sina installationer i ovanliga scenrum. Arachne project möts textilkonst och samtida cirkus i en levande installation, en utställning, en föreställning. Ytterligare medverkande är Florence Huet, jonglör och konstnär och Maja Långbacka -sångerska, låtskrivare, musiker majalangbacka.com

Länk till anmälan hittar du här från och med den 16 augusti! 

Foto: Einar Kling.Odencrants

Miracle - Lördag kl.11.00 

Magikern Simon Zi underhåller med en magisk och sprakande familjeföreställning. Han bjuder in till 20 minuter fyllda av mirakel! Simon är tvåfaldig Svensk juniormästare i Salongsmagi och saker som egentligen borde vara omöjliga bevisas i showen vara möjliga med hjälp av magi! 

Länk till anmälan hittar du här från och med den 16 augusti!  

Foto: AnnaCarin Isacksson 

Selma och Edvin- Söndag kl.11.00  

Med humor och lekfullhet utforskar Selma och Edvin mellanmänskliga relationer genom parakrobatik. Selma och Edvin studerar på andra året på Cirkus Cirkörs cirkusgymnasium i Alby, Stockholm. Edvin är förra detta elev på Kulturskolan i Mark där han spelade trombon och tränade cirkus under många år.  
Länk till anmälan hittar du här från och med den 16 augusti! 

Foto: Selma och Edvin 

Filmvisningar Lika olika?  - Lördag och Söndag kl.13.00  

Konstras föreställnings- och filmserie är ett kreativt utforskande mellan scenkonst och film som undersöker frågan om identitet. Genom havet och maneterna berättas en historia om jag:et och vi:et, om rädslan för att sticka ut och det mäktiga i allas unika uttryck. 
Filmerna är skapade av Konstras team och deltagare tillsammans med Mireille Rosas, Klaff Production. 

Konstnärssamtal Alke Schmidt  - Lördag kl.14.00  

Museiintendent Christina Shearer Samtalar med Alke Schmidt. Samtalet kan komma att vara förinspelat och kommer att visas på skärm, men kan även ses online via Facebook. Alke kommer framför allt att berätta om tre av sina verk. De är alla kopplade till handel av textilier i England, Sverige och Indien, men under olika tidsperioder. Nyckelord under samtalet är kravaller, bojkott och smuggelgods.  

Med sina verk utforskar Alke Schmidt textilindustrins politik och moral genom tiderna och hur denna industri påverkar och förenar människor världen över. Hennes uttryck tar form i en mångfald av material och tekniker. 

Twelve echoes  - Söndag kl.17.00  

Filmen efterföljs av ett konstnärssamtal med Språngs verksamhetsledare Anna Emilsson och Jenny Sandgren Wahlström.  

Filmen lyfter det viktiga i att mötas som människor och med ett stort konstnärligt allvar ge människovärdet kropp. Vi pratar om att alla är lika värdefulla men att det ändå finns ett motstånd i att skörhet inte alltid beaktas som en styrka. Fjun i vinden, starka som superhjältar. 

Vi ställer oss sida vid sida på scenen, oavsett funktion, vi dansar tillsammans för att alla kan, och bör, försöka skapa möjligheter tillsammans. Ibland till ljuva toner och stundtals till gnissel som att borsta tänder mot musiken. Vi blir en enda skörstark kropp, böjer motstånd till möjlighet, i en värld där ett virus skapar något som är både skört och kraftfullt. Med hoppet i hjärtat, hopp i kroppen, blir vi lika värda. 

Koreograf: Anna Emilsson 
Videograf: Pablo Fuentes 
Kompositörer: Molly Ploom, Isak Hedlund, Emil Wingstrand, Tea Berglund, Ivan Gabriel Morén, William Väänänen, Tomas Elfstadius. 
Filmen är skapad av Konstras team och deltagare tillsammans med Mireille Rosas, Klaff Production. 
Filmen är producerat av Språng  i samarbete med Regionteater Väst, Tmg Productions och Högskolan för scen och musik.

 Foto: Mireille Rosas, Klaff Production. 

    

Workshops - Lördag och söndag kl.10.00-18.00 Tryck din egen festivaltröja 

Tillsammans med Kreativa spår och Marks konstgrafiska verkstad kan man trycka en festivaltröja på en egen tröja. Ta med en tröja i bomull och utan tryck.  

Ingen föranmälan krävs till denna programpunkt. Programpunkten kommer att pausas under vissa föreställningar.  

  

Lördag kl.10.00-12.00 Redesign – mera info kommer i augusti! 

Lördag kl.10.00-16.00 Kläd-swap – mera info kommer i augusti! 

Ingen föranmälan behövs till denna programpunkt.  

Söndag kl.14.00-15.00 Akrobatik med Selma och Edvin 

På denna workshop blir du invigt i akrobatikens spännande värld. Våra kroppar erbjuder oss en mångfald av möjliga figurer och i synnerhet när vi samarbetar med andra kan detta universum expandera. Det är bara fantasin som sätter gränser. Inga förkunskaper krävs.  
Länk till anmälan hittar du här från och med den 16 augusti! 

Foto: Selma och Edvin 

Prova-på-cirkus 

I år bjuder vi på prova-på-cirkus i våra digitala rum. Rummen är skapat av AnnaCarin Isacksson, fotograf, och Jessica L Lindberg, textil kreatör, i samarbete med magikern Simon Hallberg, Eldkonstnären Emelie Björnsdotter och Gycklaren Pest också kallad Jakkin Wiss 

Rummen är medfinansierat av Västra Götalandsregionen och förvaltningen för kulturutveckling.  

Ingen anmälan behövs till denna programpunkt.  

Foto: AnnaCarin Isacksson 

Årets servering arrangeras av Therese Sara Moren och Vegomat 

Mera info kommer i augusti! 

Festivalen genomförs i samarbete med Rydals museum, projektet Skimmer och Härvor i Viskan vatten och marker, Studieförbundet vuxenskolan, internationellt vävcenter Sjuhärad och Marks konstgrafiska verkstad.  

Programverksamhet finansieras med medel från Marks kommun, projektutvecklingsstöd Västra Götalandsregionen, från Boråsregionen Sjuhäradskommunalförbund och från förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen.  

    

Publicerad av: Marks kommun