Filmfestival

Senast uppdaterad den 17 januari 2023

Marks kommun är en av Göteborgs Film Festivals filmkommuner 2023.

Marks kommun är mycket glada att göra denna filmsatsning i samarbete med
Göteborgs Film Festival och de lokala bioaktörerna; Fotskäls Bio, Bio Folkan Skene och Marks Filmstudio.
– Vi är så otroligt glada och peppade över att återigen få samarbeta med Marks Kommun och ser så himla mycket fram emot alla fantastiska filmhändelser som kommer att ske i kommunen under 2023. Detta kommer att bli ett toppenår! säger Erika Olsson, projektledare för Göteborg Film Festival.
Förutom Mark är Skövde, Vänersborg och Härryda filmkommuner i år. 

Invigning 27 januari
Den 27 januari rullas den röda mattan ut på Bio Folkan Skene som är en av 53 biografer som är med och visar årets invigningsfilm av Göteborgs Film Festival. Festligheterna börjar från klockan 18.30 med tal av kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Andersson (s) och Marks Filmstudio serverar snittar och bubbel till självkostnadspris. Därefter fortsätter kvällen i biosalongen med lokal visning och premiär av Göteborgs Film Festivals invigningsfilm Exodus av Abbe Hassan. Göteborg Film Festival-veckan fortsätter med två ytterligare lokala visningar. 

Filmer under festivalveckan:
Fredag 27 januari, från klockan 18.30, Bio Folkan Skene
Exodus
Regi: Abbe Hassan Land: Sverige Språk: arabiska
Amal är 12 år och på flykt från Syrien. I en hamn i Turkiet stöter hon ihop med flyktingsmugglaren Sam. Amal vill resa till Grekland där hennes systrar befinner sig i ett flyktingläger, för att tillsammans med dem möta upp sina föräldrar, i Sverige. Amal, en fantasifylld, humoristisk men traumatiserad ung tjej och den äldre och luttrade Sam, reser tillsammans genom Europa för att försöka hitta friheten. De utvecklar en pappa-dotter-relation, som både blir deras överlevnad och uppvaknande. 

Tisdag 31 januari, klockan 19.00, Bio Folkan Skene
Hélène & Mathieu
Regi: Emily Atef Land: Frankrike/Norge
Hélène och Mathieu är lyckligt gifta och mitt i livet, men en dag kastas allt omkull när Hélène diagnostiseras med en dödlig sjukdom. Hon lämnar både vardagslivet och transplantationskön i Bordeaux och reser till Norge för att träffa en canceröverlevare hon lärt känna via nätet. De vackra omgivningarna och den nyfunna vänskapen ger själslig ro, men snart reser hennes viljestarka make dit för att övertala henne att chansa på en avancerad lungtransplantation.  Festivalbekanta Emily Atef ([The Stranger in Me], GFF 2009) väjer inte från tunga ämnen i det här starka dramat som både hyllar livet och bejakar döden. Förutom en enastående skådespelarinsats från Vicky Krieps blev detta den franska stjärnan Gaspard Ulliels sista roll innan han tragiskt gick bort i en skidolycka 2022. 

Torsdag 2 februari, kl. 19.00, Fotskäls Bio
Passagerare i natten
Regi: Mikaël Hers Land: Frankrike, 2022. 
Det är valnatt i Frankrike 1981 och förändringens vindar blåser. Så även hos Elisabeth (Gainsbourg), som nyskild måste ta sig an livet på nytt för att kunna försörja sina två tonårsbarn. Vilsen kring sina kvalifikationer på arbetsmarknaden efter mer än ett decennium som hemmafru, söker hon jobb på ett nattligt radioprogram. En fransk version av Vaken i P4, där hon visar sig ha talang för att bemöta andra vilsna själar som sträcker sig efter en trygg hamn.  När Talulah, en tonåring på glid, kliver in på redaktionen tar Elisabeth henne under sina vingar och introducerar i sin tätt knutna familjetrio.  Mikaël Hers följer upp sin kritikerrosade [Amanda] (2018) med ett stycke charmig vardags-dramatik som med ett förtrollande foto och väl valt soundtrack med hits från Kim Wilde, Joe Dassin och John Cale får 80-talets Paris att återuppstå.
 
Välkommen!
Biobiljetter går att köpa på biograferna Bio Folkan Skene och Fotskäls Bio, samt förköp på biografernas hemsidor, biobiljettpriset för de lokala festivalfilmvisningarna är 80 kr/styck. 

Kontakta utvecklingsledare Evelina Nekby om du har några frågor.
E-post: evelina.nekby@mark.se
Telefonnummer:  0320 21 75 55

Publicerad av: Marks kommun