Rydal då och nu

Senast uppdaterad den 7 juni 2022

I Viskans dalgång mellan Seglora och Kinna ligger samhället Rydal. Viskan slingrar sig igenom området och den gamla bruksgatan kantas av det som tidigare var skola, arbetarlängor, disponentbostad och fabrik.

Rydal etablerades som samhälle 1853 när spinneriet grundades. Fabriken är inte längre igång, men det hindrar inte aktiva byinvånare, politiker och andra intressenter att satsa på Rydal. Museet startade 1985 och driver sedan dess en rik och mångfasetterad verksamhet i nära samarbete med föreningar, privatpersoner, näringslivet och andra institutioner.

Rydal har ett aktivt föreningsliv med Rydals byalag i spetsen. Det finns äldreboende och dagis samt naturområde med flera vandringsleder, möjlighet till bad, fiske och kanoting.

Historisk promenad i Rydal

Promenaden är 750 meter och är markerad med skyltar som berättar om människornas och byggnadernas historia. Två av byggnaderna på promenadslingan kan öppnas med hjälp av nyckel, som finns att låna på museet. Promenadslingan är delvis handikappanpassad. Länk till folder för promenaden finns längst ner på denna sida.

 

Mobilguide

Med hjälp av vår mobilguide kan du ta del av information om en del av byggnaderna i Rydal. Guiden läses på webben och är därmed kostnadsfri. Den är framtagen i samarbete med Prisma Västra Götaland. Du hittar den mobila guiden här.

Läs mer

Under rubriken Dokument nedan kan du ladda ner en informationsbroschyr om Rydal och Rydals museum. Broschyren innehåller information på både svenska och engelska.  

Vill du veta mer om Västra Götalands industriella kulturarv och vår samhällsutveckling från 1850 till idag? Gå in på den digitala arenan och mötesplatsen Prisma Västra Götaland www.prismavg.se  och ta del av berättelser och upptäck spännande industrihistoriska platser.

Publicerad av: Marks kommun