Rydal då och nu

Bruksgatan i Rydal. Foto Per Christiansen

Foto: Per Christiansen

Senast uppdaterad den 4 augusti 2022

I Viskans dalgång mellan Seglora och Kinna ligger samhället Rydal. Viskan slingrar sig igenom området och den gamla bruksgatan kantas av det som tidigare var skola, arbetarlängor, disponentbostad och fabrik.

Foto: Per Christiansen

Rydal etablerades som samhälle 1853 när spinneriet grundades. Rydals historia grundar sig i bygdens tidiga hemindustri och det var storbonden och förläggaren Sven Erikson, som initierade byggandet av fabriken på platsen som sedan blev Rydal.

Fabriken är inte längre igång, men det hindrar inte aktiva byinvånare, politiker och andra intressenter att satsa på Rydal. Museet startade 1985 och driver sedan dess en rik och mångfasetterad verksamhet i nära samarbete med föreningar, privatpersoner, näringslivet och andra institutioner.

Rydal har ett aktivt föreningsliv med Rydals byalag i spetsen. Det finns äldreboende och dagis samt naturområde med flera vandringsleder, möjlighet till bad, fiske och kanoting. 

Foto: Per Christiansen 

Historisk promenad i Rydal

Den historiska promenaden är 750 meter och är markerad med skyltar som berättar om människornas och byggnadernas historia. Två av byggnaderna på promenadslingan kan öppnas med hjälp av nyckel, som finns att låna på museet. Promenadslingan är delvis handikappanpassad. Länk till folder för promenaden finns längst ner på denna sida.

 

Foto: Per Christiansen

Kraftstationen i Rydal

Kraftstationen byggdes på sin ursprungliga plats 1916 och genererar fortfarande idag elektricitet. Turbin och före det, ett vattenhjul, var tidigare placerade i kraftkanalen som löpte igenom fabriken. Där placerades också den första vattendrivna dynamogenerator för att förse spinneriet med elektriskt inomhusbelysning 1882. Därmed blev man i Rydal först i Sverige med detta. Idag kan kraftstationen besökas på sommarvisningarna eller med bokad grupp.

Foto: Per Christiansen 

Mobilguide

Med hjälp av vår mobilguide kan du ta del av information om en del av byggnaderna i Rydal. Guiden läses på webben och är därmed kostnadsfri. Den är framtagen i samarbete med Prisma Västra Götaland. Du hittar den mobila guiden här.

Vad finns i Rydal? Varför och vad gör vi idag?

- Se våra filmer och lär känna Rydal

Läs mer

Under fliken förläggarsystem och hemindustri kan du läsa mer om bygdens historia.

Under rubriken Dokument nedan kan du ladda ner en informationsbroschyr om Rydal och Rydals museum. Broschyren innehåller information på både svenska och engelska.  

Vill du veta mer om Västra Götalands industriella kulturarv och vår samhällsutveckling från 1850 till idag? Gå in på den digitala arenan och mötesplatsen Prisma Västra Götaland www.prismavg.se  och ta del av berättelser och upptäck spännande industrihistoriska platser.

Publicerad av: Marks kommun