Program och aktiviteter

Foto: Foto: Per Christiansen

Senast uppdaterad den 11 januari 2021

Det är alltid saker på gång på Rydals museum, välkommen att ta del av aktiviteter, invigningar och vernissager!

På grund av skärpta smittskyddsråd från Folkhälsomyndigheten för Västra Götaland är dock Rydals museum stängt tills vidare.
Verksamheten pågår fortfarande om än i annorlunda form. För mer specifik information uppmanas att ta kontakt med museet antingen genom sociala medier, mail eller telefon.

Foto: Alicia Wennstig

GÖR DIN PLATS #2

Tisdag 2 februari kl. 9.00-12.30, online

Vi gräver där vi står! Våra bygder är rika på människor som genom sin kreativitet, sitt driv och innovativa idéer skapar lokal förändring. Varför inte använda den kompetens som vi redan har för att utveckla våra platser gemensamt?
Vi bjuder in till en nätverksträff för aktörer i Sjuhärad där vi kan mötas, utbyta idéer och knyta nya samarbeten över gränserna. Du kan vara egen företagare, kulturaktör, tjänsteperson eller engagerad ideellt i föreningslivet. Det som är gemensamt för oss alla är att vi vill att våra platser ska leva och vara platser där drömmar kan bli verklighet.
Under förmiddagen får vi tillfälle att mötas och vi får gemensamt utveckla våra färdigheter kring hur en skapar engagemang kring sin verksamhet och hur en gör för att dra igång den där fantastiska idén som legat och grott. Fokus kommer ligga på att dela kunskaper med varandra och dagen kommer utgå från deltagarnas faktiska situationer. Mer information om programmet och vilka som leder dagen kommer!
VAD → Nätverksträff för aktörer verksamma i Sjuhärad
VI RIKTAR OSS TILL → Aktörer som levandegör våra bygder, inom alla fält.
Det kan vara kulturaktörer, konstnärer, kulturorganisationer, föreningar, kulturella och kreativa näringar, egna företagare, aktörer inom upplevelse- och besöksnäring, grupper och personer viktiga för lokal utveckling såsom byalag, hembygdsföreningar, lokala företag, lokala fastighetsägare, tjänstepersoner, politiker och så vidare.
DATUM & TID → Tisdag 2/2 9.00-12.30
VAR → Online via Zoom
ANMÄL DIG HÄR → https://forms.gle/7NgdQ4F7A7Ea7skQ8
I anmälan vill vi att du svarar på ett par frågor om din plats, för att vi ska kunna skräddarsy träffen för er. Träffen är helt kostnadsfri. Anmäl dig senast 24/1.
Träffen samarrangeras av Art Center Sjuhärad och Leader Sjuhärad. Art Center Sjuhärad består av Boy konsthall och Teater Nu, Rydals museum, Internationellt Vävcenter Sjuhärad, Nycirkusfestival Rydal och Drömfabriken - Det andra väveriet. Nätverket syftar bland annat till att göra sina respektive platser i Sjuhärad mer kreativa, hållbara och roligare för alla som verkar och bor där. Dagen görs med stöd av Boråsregionen och Leader Sjuhärad.
GÖR DIN PLATS #1 ägde rum på Väveriet i Uddebo, då med temat kulturdriven platsutveckling och villkoren för konstnärer och kreativa näringar på den mindre orten.
_________________________________________________________ 

Kazuko Ihara, foto Ykio Fukuzato. Henrik Denerin, foto Gertrud Heinerud. Johannes Nästesjö, foto Núria Altarriba.

Kammarmusikkonsert på museet - FRAMSKJUTEN TILL VÅREN 2021

Lördag 5 december kl. 14.00-15.30
Nutida musik från Japan till Kinna
Kazuko Ihara – flöjt, Johannes Nästesjö – kontrabas, Henrik Denerin - komposition och elektronmusik.
Musik av Henrik Denerin, Toru Takemitsu, Jonathan Sersam, Martin Q Larsson och Karlheinz Stockhausen.
Fri entré.
På grund av covid-19 är det begränsat antal platser och föranmälan gäller till rydalsmuseum@mark.se senast fyra dagar före konserten äger rum.

_________________________________________________________ 

 

Museiresan med arbetsbiet

Följ arbetsbiets resa på nio olika arbetslivsmuseer i Västra Götaland. På varje museum finns en aktivitet som ska göras, som ger en stämpel i museiresepasset. 

När du är på tredje museet och har tre stämplar i ditt museiresepass, så har arbetsbiet lämnat en present till dig att hämta där.

Museiresan är en del i projektet Barn- och familjeaktiviteter på arbetslivsmuseer. Sommaren 2020 görs museiresan för första gången och förhoppningen är att fler barnfamiljer upptäcker regionens museer.
Museiresan med arbetsbiet har tagits fram av NAV - industrihistoria och arbetslivsmuseer i Väst, Innovatum och Studieförbundet Vuxenskolan.

_____________________________________________________  

Foto: Theo Ågren

Skimmer och härvor i Viskans vatten och marker

Har du en berättelse om Viskan? Välkommen att lämna din berättelse i det publika projektrummet. 

Arbetet med det processbaserade projektet Skimmer och härvor i Viskans vatten och marker inleds nu. Theo Ågren och Thomas Laurien från HDK-Valand utforksar tillsammans med en rad andra under 2020-23 människors relationer och möten med Viskan. Som inledning har ett publikt projektrum på Rydals museum skapats där workshoppar kommer att genomföras.  

Skimmer och härvor i Viskans vatten och marker är initierat av Theo Ågren och Thomas Laurien från HDK-Valand, Göteborgs universitet. Projektet görs i samarbete med Rydals museum och Textilmuseet, och finansieras inledningsvis främst av Boråsregionen samt HDK-Valand. 

Mer information om projektet finns på https://www.skimmerochharvor.net/

_____________________________________________________  

 

Publicerad av: Marks kommun