Program och aktiviteter

Museiintendent Christina Shearer föreläser om Rydals textila historia vid en maskinvisning.

Foto: Magnus Larsson

Senast uppdaterad den 16 april 2018

Det är alltid saker på gång på Rydals museum, välkommen att ta del av aktiviteter, invigningar och vernissager!

 

Maskinvisning 

Söndag 22 april kl. 12.00–16.00
Torsdag 26 april kl. 12.00–19.00

Torsdag 3 maj kl 12.00–19.00
Fredag 4 maj kl 12.00–16.00
Torsdag 24 maj kl 12.00–19.00
Demonstrationskörning av textilmaskinerna. Drop-in och gratis

Invigning torsdag 26 april kl 17.30
EX-UT

Musikinslag. Invigningstal av Johan Westerberg, rektor för Estetiska programmet. Elever från Estetiska programmets Foto- och medieinriktning vid Marks gymnasieskola ställer ut.

Vävrunda Torsdag 3 maj–lördag 5 maj kl 10.00–17.00

Med Vävrundan vill arrangörerna lyfta fram vävningen, dess historia och tradition samt ge en bild av handvävningen idag. Under Vävrundan kan du besöka väverier och butiker, handväverskor och vävstugor, förläggargårdar och textila företag, utställning på Rydals konferenscenter samt Rydals museum med maskinvisning. Vävrundan är ett samarbete mellan International Weaving Center, Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund, Studieförbundet Vuxenskolan, Tore G Wärenstams stiftelse och Marks kommun. Mer information finns på www.vavrundan.com

Nycirkusfestival i Rydal den 5 maj kl 10.00–16.00

Det bjuds på fantastiska föreställningar med professionella gästartister från Sputnik & Wild Wonders, fritidsartister från när och fjärran, färgsprakande pyssel och prova på nycirkus. Mer att läsa om Nycirkusfestivalen 2018

Förläggargårdsturen – en kulturhistorisk cykeltur

Förläggargårdsturen är en ny cykelled i den vackra textilbygden i Sjuhärad, en del av Västsverige. Under cykelturen korsar du de tre åarna Viskan, Surtan och Häggån på vackra stenvalvsbroar. Du besöker Rydals museum och får en guidad tur i maskinparken och basutställningen. Övernatta gör du på de två anrika pensionaten Lydde gård och Kvarnen i Hyssna. Lydde gård är en renoverad förläggargård som är klimatsmart och Kvarnen i Hyssna är en K-märkt kvarn vid ett vattenfall där anläggningen är Svan & KRAV-märkt. Två natursköna och rogivande platser.
På cykelturen upplever du det böljande landskapet, fantastiska naturscenerier, textilbygdens egen och mycket unika förläggargårdarkitektur samt en rik historia från forntid till idag, fylld med sägner, berättelser och minnen.
Välkommen att boka - klicka här!  

Publicerad av: Marks kommun