Lysande fönster i Rydal 2023

Foto Sofia Ulveström och Per Christiansen

Foto: Sofia Ulveström och Per Christiansen

Senast uppdaterad den 15 april 2023

Vill du vara med och ställa ut i Lysande fönster i Rydal, en adventskalender som visas i fönstren på Rydals fabriksfastighet? Rydals museum bjuder in privatpersoner, föreningar, näringsliv, offentliga verksamheter, byalag och organisationer att formge och dekorera ett fönster. Fönsterinstallationerna tänds upp efter hand, som en adventskalender. Alla deltagare har fria händer att formge sitt fönster inom ramen för vad som är anständigt och respektfullt.

Vill du vara med?

Vi håller anmälningslänken öppen till och med 3 september. Visst vill du vara med! Du kan anmäla dig här.

Vill du få lite inspiration? Klicka på länkarna längst ned på denna sida, så kan du se några av tidigare års Lysande fönster i Rydal. 
Vi vill med den kreativa processen som fönsterskapandet innebär, skapa förutsättningar för glädje och samhörighet. Lysande fönster i Rydal pågår 3 december 2023 – 7 januari 2024 och är religiöst och politiskt obundet.  

Lucköppning och aktiviteter

Varje dag mellan 3 december och 24 december tänds ett eller flera fönster i den gigantiska adventskalendern, den gamla fabriksfastigheten i Rydal. Efter att ett fönster tänts upp kommer det sedan vara tänt dagligen mellan kl. 5.00-9.00 och 15.00–24.00, fram till och med 7 januari. Under adventssöndagarna erbjuds olika workshops i museets ateljé och även andra aktiviteter. 

Mark och Saltair

Inspirationen till Rydals museums adventskalender är hämtad från Saltaire i England, vilka sedan 2006 har arrangerat en Living Advent Calendar. Samarbetet med Saltaire sker på flera sätt, bland annat genom att Rydals museum har en fönsterinstallation i Saltaire och Saltaire har en i Rydal. Samarbetet sker också digitalt och på sociala medier. 

Läs mer:

Publicerad av: Marks kommun