Alke Schmidt - Justice, Freedom & Bread - Tales from the Global Textile Industry

Foto: Justice, Freedom and Bread, måleri. Foto: Paul Tucker

Senast uppdaterad den 3 mars 2023

28 mars–7 november 2021
Årets stora satsning på Rydals museum är en utställning med Londonbaserade konstnären Alke Schmidt. Alke utforskar textilindustrins politik och moral genom tiderna och hur denna industri påverkar och förenar människor världen över. Hennes uttryck tar form i en mångfald av material och tekniker.

Alke Schmidt sätter svenska berättelser i en global kontext och sammankopplar Sjuhärads textila arv med samtiden och de platser i världen där våra kläder tillverkas idag. 

Återbruk och historisk återgivning är två centrala delar i Alkes skapande. Det material hon använder kan vara en klänning inköpt på loppis, en reproduktion av ett 1700-tals tyg, fynd i tygaffärer, handvävda reproduktioner, som blivit över efter en sömnad eller andra textila fynd. Sökandet efter material för att synliggöra politik och moral i textilindustrin är ständigt pågående. Med textilierna i kombination av andra material och olika tekniker skapar Alke berättelser och budskap. 

I utställningen förflyttas vi mellan förödande skeende inom textilindustrin. Till exempel branden i Tazreenfabriken i Bangladesh 2012, kollapsen av Rana Plaza i Dhaka 2013, barns bomullsplockning i Uzbekistan under tidigt 2000-tal, skorstensraset på Newlands Mill i Bradford i West Yorkshire 1882 och branden i Rydahls Manufaktur 1872. Coronapandemins effekter samt textilproduktionens och klädkonsumtionens miljökonsekvenser utlämnas inte heller i det manifest som denna utställning utgör.

Utställningens katalog är ett mycket bra komplement både för upplevelsen av utställningen och som för- eller efterbearbetning. Den finns att ladda ner här eller längst ner på denna sida.

Lyssna gärna även på samtalet med Alke Schmidt. Se länk längst ner på denna sida. Samtalet förs på engelska och Alke berättar om tre av sina verk och beskriver den konstnärliga processen.

Under Nycirkusfestival Rydal 11-12 september erbjuds flera aktiviteter kopplade till utställningen Justice, Freedom & Bread. Se programmet här.

Utställningsproduktion och programverksamhet finansieras med medel från Boråsregionen Sjuhäradskommunalförbund, Marks kommun och Kulturförvaltningen för Västra Götalandsregionen.

 

 

Publicerad av: Marks kommun