ingen Å Är en Ö

Foto: Theo Ågren

Foto: Theo Ågren

Senast uppdaterad den 3 mars 2023

21 maj-9 oktober

Dialog med Viskan

Utställningen är en del av det långsiktiga projektet Skimmer och härvor i Viskans vatten och marker, initierat och lett av Theo Ågren och Thomas Laurien.

Centralt i projektet är undersökningar kring hur konstnärligt arbete kan medverka till förändrade och hållbara relationer mellan människor och fler-än-människor. Tillsammans har designers, historiker, poeter, aktivister, dansare, konstnärer, författare, sötvattensbiologer, sportfiskare samt barn och ungdomsgrupper i Marks kommun prövat om Viskan kan behandlas som ett subjekt. De har startat en dialog med vattendraget och undersökt människans förhållande, beroende och samspel med sin omgivning.

Hälsning från de medverkande

Hörrni!
Vad vi verkligen måste prata mycket mer om är relationer och om hur vi kan hjälpas åt att få den här planeten, vårt enda hem, att skimra igen. I våra relationer med vatten, djur, växter, m.m. behöver vi åter lära oss hur vi kan ge något tillbaka istället för att bara girigt ta och ta. Vi måste börja prata mycket mer om hur vi kan lära oss att leva och dö bra tillsammans! 
Med utgångspunkt i vattenkroppen Viskan är den här utställningen ett försök till just detta. Här möter du verk som på olika sätt belyser relationer mellan människor och Viskan, där vi med Viskan menar hela avrinningsområdet inklusive alla de växter, djur, ämnen m.m. som bebor eller färdas genom detta geografiska område.
Välkommen att ta del av en mängd verk och dokumentationer av händelser som med hjälp av konst och vetenskap, nyfikenhet och förundran, sorg och omsorg, försöker göra Viskan i alla dess former till en respekterad och älskad familjemedlem. Vi är Viskan, Viskan är vi, ingen Å Är en Ö!

Medverkande:

Caroline Mårtensson, Eva Hild, Isak Eldh, Jesper Norda, Karolina EYWA Carlsson, Kennet Öhlund, Lina Ekdahl, Marks Konstgrafiska Verkstad/skaparverkstaden, Dômen Konstskola/konstkollo, MASU (Mattias Gunnarsson & Susanne Westerberg), Mathilda Dahlquist, Theo Ågren, Thomas Laurien, Tove Möller, Ulrika Jansson, Funkisgruppen i Kreativa spår på Kulturskolan i Mark, Rydals museums ”skapande skola”-aktivitet samt ett flertal skribenter och illustratörer ur den kommande publikationen ”Ingen Å Är en Ö”.

 

 

Initiativtagare och curatorer för ingen Å Är en Ö/Skimmer och härvor i Viskans vatten och marker: Theo Ågren och Thomas Laurien

Mer information

 

Publicerad av: Marks kommun