Per-Anders Pettersson - Chic Afrique

Foto: Per-Anders Pettersson

Senast uppdaterad den 12 oktober 2022

29 maj - 10 oktober 2021

I utställningen "Chic Afrique" visar Boråsbördige Per-Anders Pettersson en ny, vibrerande och färgstark bild av den afrikanska kontinenten. Hans bilder av bland annat gatumode i Soweto, bakom kulisserna på modevisningar och av Sapeurer i Kongo-Kinshasa, utmanar de traditionella bilderna av Afrika.

Den svenske fotografen Per-Anders Pettersson (f. 1967 i Borås)  är baserad i Sydafrika sedan år 2000. Under sin 30-åriga karriär har han bevakat en lång rad internationella händelser och arbetat i över fyrtio afrikanska länder. I utställningen "Chic Afrique" visar han en ny, vibrerande och färgstark bild av den Afrikanska kontinenten. Hans bilder av bl.a. gatumode i Soweto, bakom kulisserna på modevisningar och av Sapeurer i de båda Kongo, utmanar de traditionella bilderna av Afrika som en krigshärjad kontinent med fattigdom, sjukdomar och etniska konflikter.

Han bilder visar att afrikanernas vardag är full av stil och kreativitet. Trots fattigdom och vardagliga svårigheter så växer en ny medel- och överklass snabbt fram i stora delar av Afrika. Med hjälp av sociala medier och allt snabbare internet kan invånarna få influenser och samtidigt visa upp sin kreativitet för omvärlden.

Per-Anders Pettersson har erhållit flertalet priser och utmärkelser för sina bilder och hans utställningar har visats i såväl Sverige som internationellt. Hans första bok “Rainbow Transit” (Dewi Lewis Publishing), en bok om Sydafrika i demokrati, publicerades 2013. Boken "African Catwalk" (Kehrer Verlag) publicerades 2016.

Se filmen och hör Per-Anders Pettersson berätta om sin resa som fotograf.  

Modeller för modedesignern Taibo Bacar poserar. Foto: Per-Anders Pettersson

Publicerad av: Marks kommun