Tor Cederman - Hemtamt mellan dröm och virklighet

Senast uppdaterad den 22 januari 2021

17 oktober 2020 - 14 mars 2021

 ”Jag vill slita fram allt ur garderoberna och byrålådorna! Jag vill förvandla mellanrummet mellan fult och fint till konst! Låta alla drömmar om ett bättre och vackrare liv få flyga fritt!” säger Tor Cederman om allt det sparade textila material han hittar i arvet efter sin mormor och som är ursprunget till utställningen Hemtamt – mellan dröm och virklighet.

Bakgrund och uppväxt

Tor är uppväxt i Karlstad och bor i Stockholm sedan 1984. Hans mormor, som var mycket närvarande i hans barndom, har haft stor betydelse för honom.

–  Min mormor växte upp som statarflicka. Det var ett tungt liv, men det lade också grunden till en identitet där textilt hantverk var en viktig ingrediens.  Från början av nöden tvunget blev det med tiden ett monument över hennes skicklighet. 

Tor tog starka intryck av hennes kunskap om hur man sköter hem och hushåll, gräver och odlar, ror, plockar bär och svamp... I statarmiljön hon växte upp i fick hon lära sig att vara sparsam och ta till vara på allt. Inget fick förfaras, hette det. Detta har präglat även Tors uppfattning om återbruk och tillvaratagande; grunden till hans förvandlingskonst.

Kreativt flow 

Ett förlorat utställningsuppdrag, en resa till Indien och mormors mattrasor i sommarhuset på släktmarken utanför Filipstad, satte igång ett kreativt flow, som han fortfarande befinner sig i. Det blev starten på denna utställning, som nu visas på Rydals museum. Utställningen uttrycker Tors sökande efter sina rötter i den värmländska arbetar- och statarkulturen. 

”Mormors universum är en del av min historia. Jag vill lyfta fram svensk fattigkultur, inte bara de negativa aspekterna, utan också kreativiteten, färgrikedomen och hantverksskickligheten. Plocka fram alla fula och fina minnen ur garderoben och ställa till med fest. ”

Gränslandet mellan konst och konsthantverk

Tor Cederman är frilansande konstnär, konsthantverkare, utställningsformgivare och scenograf. Hans konstnärskap befinner sig i gränslandet mellan konst och konsthantverk. Han beskriver att ”förutom form och färg förmedlar tekniken och materialvalet det jag vill berätta. Konsthantverket i sig blir en del i det konstnärliga uttrycket.”

Tor är medlem i KRO/KIF, Konsthantverkcentrum i Stockholm och Värmlands Konstnärsförbund. Läs mer om Tor Cederman här.

Publicerad av: Marks kommun