Storytelling3D

Senast uppdaterad den 17 september 2020

Storytelling3D - en utställning med över 80 modelldioramor
13 juni–27 september

Sommarens stora satsning på Rydals museum är en utställning med över 80 modelldioramor inlånade från modellbyggare i Sverige och Norge. Utställningen är ensam i sitt slag.

I utställningen Storytelling3D berättas historier i tre dimensioner, i form av miniatyrlandskap och modeller. Besökaren möter allt från dramatiska verklighetsbaserade krigsscener till rofyllda miljöer hämtade ur barndomens minnen, men också världar sprungna helt eller delvis ur fantasin.

En historia kan berättas på många sätt. Ett är att gestalta den tredimensionellt i miniatyr, något som utvecklats till en egen genre inom modellbyggarhobbyn. Mycket uppfinningsrikedom, kreativitet liksom många timmar av tålmodigt skapande och inte sällan en hel del bakgrundsforskning ligger bakom dessa fascinerande dioramor.

I utställningen får besökaren också ta del av byggarnas egna berättelser om sina modeller och vad det är som driver dem att ägna sig åt denna hobby.

Efter sommaren, 30 augusti, bjuder Rydals museum in till en specialpresentation av en av modellerna – Slaget vid Poltava, som visas i skala 1:72 i utställningen. Modellbyggaren Christer Pettersson berättar då om sitt arbete med att återskapa slaget. Lördag 5 september arrangeras en workshop då deltagarna får tips om några enkla steg för att komma igång med dioramabygge och skapa landskap i miniatyr.

Storytelling 3D är ett unikt samarbete mellan Rydals museum och modellbyggare från hela Sverige och Norge.

Välkommen att ladda ned utställningskatalogen.

Publicerad av: Marks kommun