Utställningar

Senast uppdaterad den 21 november 2017

Här hittar du utställningar som är aktuella just nu. I vänstermenyn kan du också läsa mer om våra permanenta och kommande utställningar.

 

Mimbre Falling Up. Foto: Eric Richmond och Jamie Currey

Mimbre Falling Up. Foto: Eric Richmond and Jamie Currey

Nycirkus – Mer än akrobatik och clowner

10-års jubileum i Mark

12 november  – 21 januari 2018

När Nycirkusutställningen invigs på Rydals museum är det en färgstark och interaktiv utställning som berättar om nycirkusen och dess spännande historia. I ord, bild och form kan publiken få ta del av magiska, storslagna föreställningar, men också få tillgång till det sjudande livet bakom kulisserna. 

Varför Nycirkus?

Initiativtagaren till Nycirkus i Mark, Louise Witthöft Österstam startade de första nycirkusgrupperna i Kunskapens Hus 2007 och därmed fick både en ny konstnärlig uttrycksform och en ny träningsform sitt fäste i Mark. 

Louise berättar hur det hela startade för henne 1995: ”Nyfikenhet, en vilja att driva mot strömmen, att tänka mina egna tankar och att leva min dröm ledde mig till nycirkus. Att träna hårt, pressa kroppen utöver “det omöjliga”, krydda med berättelser, scenkläder, ljus och musik, att förvandlar konster till konst, det fick mig att falla för det äventyrliga, absurda och vilda cirkuslivet.”

För två år sedan, 2015, tog hon ytterligare ett initiativ och arrangerade den första Nycirkusfestivalen. Rydals museum var värd då och har varit värd vid alla dessa festivaler sedan dess. Och i år blir det även Nycirkusutställning, för att fira de tio åren i Mark. 

Vad visar utställningen?

Scenen i utställningen är en arena där publiken med hjälp av fri fantasi, scenkläder och redskap kan prova på att vara artist. Nycirkusgrupperna dansk/chilenska Teatro Glimt, svensk/brasilianska Teatro Bao, brittiska Mimbre, Victoria Chaplin och Jean-Baptiste Thierrée med Le cirque invisible, Cirkus Cirkör och Clowner utan gränser är några exempel på grupper som medverkar i utställningen. De berättar om livet som nycirkusartist och visar i ord och bild upp sina konster. Fotograferna Magnus Hjalmarsson Neideman (Stockholm) och Andreas Bergmann Steen (Köpenhamn) låter sina bilder bli vårt sällskap på en äventyrlig resa i nycirkusens universum.

Vad är nycirkus?

Nycirkusen har en egen och speciell karaktär. Louise förklarar: ”Nycirkus är starkt visuellt, omedelbart och ofta ordlöst. Konster och tricks med kroppar och objekt korsas med konstnärliga uttryck för att tillsammans skapa ett levande poetiskt verk och belysa ett ämne eller berätta historier. Oändliga timmar av träning, tänkande och experimenterande ligger bakom om nycirkusens förtrollande ansikte där allt framförs med lätthet i ett magiskt virrvarr av rörelser, ljud och ljus. Humor, vilda idéer och mycket galenskap ger nycirkus sitt fräcka och råa ansikte. Den oftast groteska realismen i speglingen av känslor och knasiga mänskliga sidor gör nycirkusen så underbart rolig, förfriskande och rörande. 

 

Babar av Margareta Laustsen, Det blommar, av Elisabeth Johansson, Waiting for you, av Monica Davidsson. 

Möten

Tre konstnärer
Måleri – Monica Davidsson, Elisabeth Johansson, Margareta Laustsen

3 december 2017 – 11 februari 2018

Möte – Tre konstnärer är en färgstark utställning med abstrakt och lekfullt måleri där konstnärernas personliga intressen och det vardagliga i livet står i centrum.

Monica Davidsson, Elisabeth Johansson och Margareta Laustsen, som alla är från Ulricehamnstrakten, har ställt ut och målat tillsammans tidigare. De har olika stilar och uttryckssätt, men deras måleri präglas av kärlek för färg, form och experimentlust.
Monica Davidsson experimenterar gärna med olika material, men använder mest akryl och blandmaterial av olika slag. Elisabeth Johansson använder sig till stor del av de vardagliga intrycken i måleri och andra kreativa uttryckssätt. Margareta Laustsen ser skuggor, linjer och former som viktiga liksom enkelheten i uttrycket.
De berättar vidare: ”Detta (måleriet) har för oss även blivit ett verktyg för att släppa vardag och omvärld för en stund. Det har också gett oss många oväntade möten. Både med olika medium och uttryckssätt och på ett inter- och intrapersonellt plan med möten med varandra, åskådarna och våra uttryckssätt sinsemellan. Vi älskar att få dela med oss av vårt måleri och att få förmedla det på ett glädjefyllt och oväntat sätt.”
De välkomnar besökaren in i deras inspirerande färgvärld.

Publicerad av: Marks kommun