Utställningar

Senast uppdaterad den 12 februari 2018

Här hittar du utställningar som är aktuella just nu. I vänstermenyn kan du också läsa mer om våra permanenta och kommande utställningar.

Emil Öhlund, måleri

You can’t exist sanely under conditions of absolute reality

24 februari–6 maj

Emil Öhlund hämtar inspiration från barndomens serier, leksaker och TV-spel. Med de starka färgerna och det lekfulla uttrycket vill han väcka känslor hos betraktaren. Med starka och lekfulla färger vill Emil Öhlund få betraktaren att reagera och vakna upp. Han önskar att betraktaren ska leva sig in i hans fantasivärld, få kraft få denna värld som har andra dimensioner och som är så mycket enklare än vår egen verklighet. Emils målade verk är en mix av minnen och intryck från barndomens serier, leksaker och TV-spel.

Emil Öhlund är född i Valdermarsvik och verksam i Örebro. Han studerade på Örebro Konstskola 2009-2012 och har på senare år medverkat i ett antal utställningar i Japan. Ytterligare några är inbokade under 2018. I Sverige är har han varit verksam i trakten kring Örebro och i Stockholm. Han målar vanligtvis med akrylfärg på MDF, men har även skapat muralmålningar .

Läs mer om Emil Öhlund: www.emilohlund.com

 

Sista verken Foto:Theo Ågren

Kerstin Danielsson – Med händerna i leran

3 februari – 15 april

Kerstin Danielssons livsverk presenteras i två utställningar i Sjuhärad under våren. Initiativtagare och kurator är Kerstins brorson Theo Ågren, som även publicerar en bok om hennes liv och verksamhet. I Rydal visas bland annat bruksgods från 1960-talet och fram till Kerstins bortgång hösten 2015.
På Rydals museum får vi lära känna Kerstin Danielsson inte bara genom hennes keramik. I utställningen visas även delar av hennes verkstad. En film om Kerstins liv, gjord av barnbarnet Stella Jaskoviak Åstrand, ingår också.


Kerstin föddes 1941 i Dalarna och utbildade sig till keramiker i USA under 1960-talet. 1970 bosatte hon sig i Örby, där hon också hade sin verkstad. Kerstin var en mångfacetterad konstnär med ett djupt personligt språk och ett intresse för äldre kulturers keramik från hela världen. Formspråket är påverkat av bland annat östasiatisk och etruskisk keramik samt nordisk järnålderskeramik. Barnens uppväxt, den egna barndomen och naturen inspirerade och är återkommande motiv på urnor, bruksgods och i konstnärliga utsmyckningar. Saknaden och minnet av hennes son som tidigt omkom blir tydlig i verk som påminner om sarkofager, vaggor och barnsängar. Fantasins värld med sagor, prinsar och prinsessor var också återkommande motiv.


Borås Konstmuseum visar parallellt, under tiden 25 januari – 29 mars, en utställning med Kerstin Danielssons verk. I samband med de två utställningarna ges boken Kerstin Danielsson – Med händerna i leran ut. Theo Ågren är redaktör och skriver om Kerstins livsgärning. Medverkande författare är Love Jönsson, tidigare intendent vid Röhsska museet och kritiker samt Lisbet Ahnoff, skribent inom konsthantverksområdet. Love skriver i boken om Kerstins egen samling av keramik och placerar in hennes produktion i ett större sammanhang. Lisbeth reflekterar kring Kerstins formspråk och uttryck.


På Rydals museum erbjuds skolor ett pedagogiskt program med visning och workshop. Keramiker Kerstin Andrén Lundqvist anlitas i detta skapande skola utbud. Elevernas alster kommer sedan att ställas ut på Kinna bibliotek under april månad.

Publicerad av: Marks kommun