Utställningar

Senast uppdaterad den 27 juni 2017

Här hittar du utställningar som är aktuella just nu. I vänstermenyn kan du också läsa mer om våra permanenta och kommande utställningar.

Mark med nya ögon

9 mars – tills vidare
Ett urval från ett fotoprojekt med nyanlända ungdomar på Lyrans asylboende i Örby, sommaren 2016. Projektet är arrangerat av Kinna fotoklubb och Studieförbundet Vuxenskolan. 

 

Borta bra men hemma mest!
Paulina Bohlin, foto
10 juni – 20 augusti

Paulina Bohlin från Hyssna ägnar sig lika gärna åt fotografering i naturen som fotografering av människor. Hon älskar att resa, även långt bort från hembygden, men lockelsen tillbaka till Hyssna och den svenska landsbygden är alltför starkt för att hon ska bli kvar utomlands.

År 2010 köpte Paulina sin första digitala systemkamera och gick med i Hyssna Fotoklubb. Idag sitter hon i styrelsen och tävlar på riksnivå, med bland annat vinster från Markmästerskapet, Göteborgsmästerskapet och RIFO (Riksförbundet Svensk Fotografi). År 2015, vid 21 års ålder, startade hon sitt företag ”Anna Paulina” med fokus på bröllop och familj. Hennes önskan är att ”föreviga stunder i naturlig miljö”. Varje uppdrag är unikt för Paulina och hon hittar gärna på nya sätt att fotografera; som den gången då ett brudpar fastnade för hennes idé att ro ut på Lilla Hålsjön halv 3 på natten, precis efter festens slut och just innan solen gått upp.

Älskar att resa

Paulinas utställning har fått titeln Borta bra men hemma mest.
Hon förklarar:
”Jag älskar att resa men är alldeles för hemkär för att bli kvar utomlands. Ju mer jag reser desto mer uppskattar jag den svenska landsbygden och inte minst min hemort Hyssna.”

När hon inte fotograferar människor letar hon gärna upp en ny del av Hyssna. Där kan hon stanna i timmar för att utforska, uppleva och fotografera! Naturfotograferingen ger hon mer tid, för att till exempel kunna fånga det varma ljuset, testa olika exponeringar eller skapa den perfekta kompositionen. När hon fotograferar människor fungerar hon och kameran på ett annat sätt – där handlar det om att fånga det flyktiga och trycka av i rätt ögonblick. Variationen av dessa två skapar en härlig blandning foton som hon nu vill dela med sig av. 

I utställningen får besökaren följa med på en resa från Nordamerika till Afrika och vidare till Europa för att slutligen landa i lilla Hyssna.
”För vad vore livet utan dimtäckta sjöar och betande älgar?", säger Paulina.

 

Johtolanka – Ledtråd 3 juni – 19 september
Narrative Thread – the 10th TEXO triennale of textil art

Modern textil konst som överraskar med sin mångsidighet, sin tekniska och materialmässiga bredd samt de perspektiv som tillämpas. Narrative Thread – Ledtråd, TEXOs tionde textil konst triennal, introducerar den nya finska textila konsten för besökarna. Utställningen är en del av den internationella textil konst festivalen och konferensen Crossover i Borås den 12–19 september.

De verk som ställs ut har valts ut av en grupp internationella experter inom textil konst, visuell konst och design: Andy Best och Kristiina Wiherheimo från Finland och Britt Smaelvar från Danmark. Inför utställningen gjorde juryn ett urval utifrån 230 inlämnade verk skapade av 96 konstnärer.

Syftet med utställningen, som först visades i Varpriikki i Finland, var att visa upp det allra bästa inom nutida finsk textilkonst. Juryn var därför tvungen att vara mycket selektiv för att kunna välja ut de 40 verk av 36 konstnärer, som man hade satt som mål. I sitt ställningstagande skulle juryn inte bara ta hänsyn till teknisk skicklighet utan också till innehållet, berättelserna som skildras i dagens textila konst. De verk som visas i utställningen, förmedlar tolkningar och kommentarer till samtida fenomen. Konstverken berör teman som handlar om allt från kärlekssånger till kritik mot konsumtionssamhället och kemiska miljöföroreningar. Som komplement till traditionella textila material används till exempel plywood, fjädrar och elektroniska komponenter.

Ledtråd presenterar följande konstnärer: Kaisa Berry, Timo Berry, Liina Blom, Synnove Dickhoff, Katri Haahti, Leena Halme, Eeva Heikkinen, Elina Helenius, Katja Huhmarkangas, Leena Illukka, Laura Impola, Helena Kaikkonen, Aino Kajaniemi, Merja Keskinen, Tanja Koistila, Katja Luoto, Niina Mantsinen, Outi Martikainen, Nina Nisonen, Maria Nuutinen, Deepa Panchamia, Silja Puranen, Minnamarina Tammi, Heli Tuori-Luutonen, Riitta Turunen, Annaliisa Troberg, Suvi Suikki, Janna Syvänoja, Helena Vaari, Hanna Kaisa Vainio, Sylvia Valkola, Virpi Vesanen Laukkanen, Ulla-Maija Vikman, Johanna Virtanen, Jana Vyborna-Turunen, Tarja Wallius, Miia Westerlund, and Meri Westlin.

De textila konstnärernas förening TEXO är en expertgrupp som startade 1956 för att främja textil konst.  

Publicerad av: Marks kommun