Borgerlig Vigsel

Foto: www.fotografnicole.se

Senast uppdaterad den 19 december 2019

Har ni planer på att gifta er? Hör av er till oss så hjälper vi er med en borgerlig vigsel.

En borgerlig vigsel är rättsligt bindande men utan några religiösa inslag. Du som vill gifta dig borgerligt kan kontakta oss på Medborgarkontoret i kommunhuset så hjälper vi er med att boka tid, plats och vigselförrättare.

Du går in via länk till e-tjänsten i botten på denna sida och fyller i samtliga uppgifter, så skickas er anmälan automatiskt till medborgarkontoret.

Du hittar samtliga vigselförrättare med kontaktuppgifter listade i menyn till vänster.

Gör så här för att gifta er borgerligt

För borgerlig vigsel krävs "intyg hindersprövning" och "intyg vigsel" från Skatteverket (mer information finns nedan under Relaterade länkar). Allt lämnas sedan till Skatteverket. Hinderprövningsintyget gäller fyra månader från utskriftsdatum. När du fått de två intygen lämnar eller skickar du dem till medborgarkontoret i kommunhuset.

Beställ intyg om hindersprövning och ändring av efternamn från skatteverket.

Mer om äktenskap och partnerskap

På Skatteverkets hemsidan kan du läsa om äktenskap och partnerskap. 

Låna Kalantirummet

I Mark hålls den borgerliga vigseln som en enkel ceremoni, vanligen i kommunens vackra Kalantirum. Det kostar inget att låna denna lokal, men våra vigselförrättare ställer även upp på vigslar på andra platser i och utanför kommunen. Kontakta dem personligen om du har några särskilda önskemål.  

Två vittnen

För att vigseln ska bli giltig behöver ni ha två vittnen. Antingen tar ni som brudpar med egna vittnen eller också kan vi på medborgarkontoret ordna med vittnen, men endast under kontorstid. Era vittnen måste vara myndiga. Deras namn och personnummer anger ni samtidigt som ni bokar vigseln.

Tänk på att

  • Du som är invandrare kan behöva styrka ditt civilstånd.
  • Beställ tolk när det behövs. Tänk på att använda dig av en auktoriserad tolk.
  • Den som är under 18 år får inte ingå äktenskap. Efter en lagändring som trädde i kraft 1 juli 2014 kan inte längre tillstånd ges till äktenskap för den som är under 18 år. Efter vigseln får ni ett vigselbevis.
  • Ansökan kan inte göras senare än 2 veckor innan önskad vigseldatum.

Under corona

Vi förhåller oss till pandemilagens regler och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Detta innebär att vi inte överstiger gränsen om max 8 personer vid vigslar. Fundera gärna på hur du kan genomföra ditt planerade arrangemang på ett tryggt sätt. Alla närvarande måste vara symtomfria – stanna hemma vid minsta symtom. Vi uppmanar också till att tvätta händerna ofta och att hålla avstånd.

Läs mer om rådande rekommendationer och förhållningsregler

 

Länk till e-tjänsten för ansökan om borgerlig vigsel finner du här:

https://etjanster.mark.se/borgerligvigsel

 

Publicerad av: Marks kommun