Badvatten i Mark

Badande i Lygnern, Sätila

Senast uppdaterad den 16 maj 2018

Under badsäsongen, som är från 21 juni till den 20 augusti, tar bygg- och miljökontorets miljöenhet regelbundet vattenprov på badvattnet.

Resultaten från provtagningarna och även temperaturen vid provtagningstillfället finns på Havs- och vattenmyndighetens hemsida.

Badklåda

Man kan drabbas av så kallad badklåda efter att ha badat i sjöar. Denna klåda kommer från en liten parasit som egentligen hör hemma hos sjöfåglar men som av misstag hamnar på oss människor. För att undvika klåda är ett tips att duscha så snart som möjligt efter badet. 

Läs mer om badklåda på Folkhälsomyndighetens webbplats.

EU-bad

Lygnern, Hanatorp, Mos strand och Hedgärdessjön kommer att provtas under sommaren 2018 eftersom de är kommunens fyra största badplatser och är klassade som EU-bad.

Provtagning av vattenkvalitén kommer att ske även i den sjö där det bedrivs simskola Lilla Horredssjön/Hornsjön i Horred, Sandsjön i Torestorp samt Lilla Hålsjön i Hyssna) i kommunal regi.

Läs mer om vad ett EU-bad är på Havs- och vattenmyndighetens hemsida.

Hundar

Hundar är tillåtna på våra badplatser men de måste vara kopplade både på stranden och i vattnet där människor badar.
Under perioden den 15 maj - 31 augusti gäller badförbud för hundar på de kommunala badplatserna vid Hanatorp i Örby och Lygnevi i Sätila, med undantag för särskilt skyltade hundbadzoner.
Under perioden den 15 maj - 31 augusti får hundar inte vistas på den kommunala badplatsen vid Hedgärdessjön i Skene.

Publicerad av: Marks kommun