Njut av Mark i vinter

Vinterbild tagen vid Viskan i Kinna med utsikt över vatten.

Foto: Magnus Larsson

Senast uppdaterad den 10 januari 2022

Naturen ger oss möjlighet till återhämtning och får oss att må bra. Det har många upptäckt under året som gått, och trenden verkar hålla i sig även under vinterhalvåret. Därför är det extra viktigt att vi visar hänsyn, både till varandra och till naturen.

Just nu kan det vara svårt att umgås med nära och kära som vi brukar. Men utomhus, i mindre grupper och med avstånd, kan vi uppleva naturen tillsammans – så länge vi följer aktuella restriktioner.

Besök det natursköna Mark

I Mark finns också gott om natursköna platser värda ett besök. Här har vi listat några härliga utomhusaktiviteter:

Visa hänsyn

När många vill vara i naturen är det extra viktigt att vi visar hänsyn, både till naturen och till de människor vi möter där. Annars finns det risk för att vi stör djur och natur. Eller stör andra och utsätter oss för risker. Tänk på att förhållanden kan variera extra mycket i vinterlandskapet.

Har du en plan för ditt skräp när du besöker naturen?

Grundregeln är att allt du tar med dig ut i naturen tar du också med dig hem. Skräp i naturen är ett växande problem. Det uppskattas varken av de som besöker naturen eller av den som äger marken. Skräp kan också vara direkt farligt för djur.

  • Ta för vana att alltid ha med dig något som du kan samla ditt skräp i, exempelvis en påse, och ta med skräpet hem.
  • Är papperskorgen full? Gör som 7 av 10 svenskar och ta med skräpet hem. Lägger du skräpet vid sidan av papperskorgen finns det risk att det sprids med vinden eller av djur.
  • Lämna aldrig överbliven mat i vindskydd eller i raststugor, det hopas snabbt och blir skräpigt.
  • Kom ihåg att det som göms i snö kommer upp i tö.

Mer goda tips hittar du på Naturvårdsverkets hemsida, http://www.naturvardsverket.se/

Publicerad av: Marks kommun