Information om coronaviruset

Senast uppdaterad den 17 mars 2020

Med anledning av coronavirusets spridning i Sverige bevakar Marks kommun händelseutvecklingen och följer de nationella direktiv som ges.

Det här kan du läsa om på vår webbplats

Här på vår webbplats mark.se uppdaterar vi kontinuerligt med information som gäller särskilt för Marks kommun. Här hittar du också länkar till ansvariga myndigheter så att du kan hålla dig informerad om det nationella läget.

Kommunens hållning är att förlita oss på kända fakta och följa de råd och direktiv som ges av bland annat Folkhälsomyndigheten och Smittskyddet i Västra Götaland.

Informationen uppdateras löpande. Följ länkarna nedan för att läsa mer.

 

 

Anmäl dig som frivillig inom äldreomsorgen

Utlandsresor – avrådan för alla länder

 

Information till elever och vårdnadshavare i Marks kommun

 

Förtydligande om rykten gällande covid-19 på Marks Gymnasieskola

 

Avrådan från att besöka vård- och omsorgsboenden inom äldrevården

 

Öppna matsalar och träningslokaler i anslutning till vård- och omsorgsboenden stängs

 

Information om förbud mot större sammankomster

Stanna hemma när du är sjuk

Känner du dig sjuk med symptom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.

Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Därför är det viktigt att inte i onödan besöka personer på sjukhus och äldreboenden. Låt bli sådana besök om du känner dig det minsta sjuk. Du som arbetar med vård av äldre ska inte gå till jobbet om du har hosta eller är förkyld.

Var uppmärksam på symptom på covid-19

De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, halsont, huvudvärk, muskel- och ledvärk är vanliga symptom. Illamående och allmän sjukdomskänsla förekommer också. 

De flesta får lindriga besvär som går över av sig själv med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis andningssvårigheter och lunginflammation. Känner du symtom ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Ha vid dessa fall absolut inte ha närkontakt med personer över 70 år.

Riskgrupp för allvarlig sjukdom är framförallt äldre

Personer över 70 år behöver nu få hjälp att undvika kontakter med andra människor. Begränsa besök hos äldre så långt det är möjligt. 

Äldre kan med anledning av detta behöva hjälp med att handla mat eller skaffa medicin, gå ut med husdjur och annat. Här behöver vi alla hjälpas åt så långt det är möjligt och hela tiden försöka undvika att äldre och människor som tillhör riskgrupperna blir smittade.

När behöver du kontakta vården?

Aktuell information hittar du på Vårdguiden, 1177.

Information om covid-19 på 1177, Västra Götalandsregionen

Har du frågor om coronaviruset (covid-19) kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13 (SOS Alarm). All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

Covid-19 heter sjukdomen som orsakas av coronaviruset.

Mer information

Nedan finns länkar där du som invånare får aktuell information om viruset och händelseutvecklingen.

Det går också att kan ringa 113 13 om man har frågor.

 

Klicka på bilden nedan för att se den i större storlek.

 

Publicerad av: Marks kommun