Julsäkra råd i adventstid

Senast uppdaterad den 2 december 2020

I år kommer många av oss att spendera mer tid än vanligt hemma, även i juletid. Därför vill räddningstjänsten uppmana alla att testa sina brandvarnare, och allra helst byta batteri, för att säkerställa att de fungerar. Testa genom att trycka in testknappen. Hör du en larmsignal fungerar den. Om den inte larmar måste du byta batteri eller hela brandvarnaren. Hjälp äldre och andra personer i din närhet vid behov så att även de har ett fungerande brandskydd hemma. Nedan följer ytterligare tips och råd i en säkerhetshälsning i juletid från Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (Särf).

Skydda dig och ditt hem mot brand

Släckutrustning

Alla bör ha släckutrustning hemma i form av en sexkilos pulversläckare och en brandfilt. Saknar du eller dina nära och kära sådan utrustning är det ett bra julklappstips.

Uppsikt på levande ljus

Ha som regel att den som tänder ljuset också släcker det. Sätt gärna upp en påminnelse på ytterdörren så att du inte lämnar hemmet med tända ljus.

Obrännbara ljusstakar

Ta bort brandfarliga dekorationer så som mossa, bomull och plastdetaljer.

Håll koll på spisen

Bortglömda spisplattor är en vanlig brandorsak. Håll uppsikt så att maten inte bränns vid och ta en extra koll efter att du värmt glöggen eller kokat knäcken. Släck aldrig en spisbrand med vatten! Kväv lågorna med ett kastrullock, en plåt eller en brandfilt.

Elda rätt

Visst är det mysigt att krypa upp framför brasan, men se till att eldstaden är sotad och kontrollerad och att askan hanteras på ett säkert sätt.

Elektriskt ljus

Julgransbelysning, adventsstjärnor och elektriska ljusstakar ska släckas med strömbrytare eller genom att dra ut stickkontakten ur vägguttaget. En timer är också ett bra hjälpmedel. Se till att alla kablar och kontakter är hela.

Ladda säkert

Ta för vana att dra ur laddare till elektrisk utrustning när du inte är hemma. Använd aldrig elapparater med skadade kablar.

Fler råd inför advents- och julfirandet finns på www.serf.se

Publicerad av: Marks kommun