Ekonomi i coronatider

Senast uppdaterad den 7 september 2020

Coronaviruset påverkar mycket i vårt samhälle just nu och kan även få konsekvenser för ekonomin. Här är några allmänna tips på hur du ska tänka om du är orolig för att pengarna inte ska räcka.

Fyra viktiga råd när ekonomin är ansträngd:

1. Betala det viktigaste först.

När du har ont om pengar är det avgörande att du betalar det allra nödvändigaste först.

 • Hyra
 • Mat
 • El
 • Medicin

I andra hand betalar du hemförsäkringen, medlemsavgiften till a-kassan och andra viktiga kostnader. Om pengarna inte räcker, måste du prioritera mellan utgifterna.

 

2. Fundera över vad kan du göra för att förbättra din ekonomi.

Ett sätt att få mer pengar på kontot är att öka inkomsterna. Hör efter med din arbetsgivare om du kan få jobba extra, sök ett nytt arbete, ta reda på om du har rätt till bostadsbidrag, hyr ut något som du äger eller slå samman lån och krediter för att få lägre månadskostnad.

Ett annat sätt är att minska utgifterna.

Kan du till exempel byta till ett billigare boende, ställa av bilen, säga upp prenumerationer, byta till ett billigare el-, mobil-, eller bredbandsabonnemang? Tänk på att undersöka hur lång uppsägningstid dina abonnemang har innan du tecknar ett nytt så att du inte får betala dubbelt.

Inventera ditt förråd.

Ta reda på om du har något som går att sälja. Det kan exempelvis vara hemelektronik, hushållsmaskiner, heminredning eller verktyg. Är din ekonomi riktigt ansträngd kan det vara värt att ta ett tuffare beslut som att sälja bilen eller sommarstugan.

 

3. Ta kontakt med personer eller företag som du är skyldig pengar

 • Hör efter om du kan få amorteringsfritt några månader.
 • Undersök om du har en låneförsäkring eller ett betalskydd som betalar lån och krediter när du är sjuk eller arbetslös.
 • Ta reda på om det går att stoppa räntekostnader och extraavgifter.
 • Fråga om du kan få en avbetalningsplan.

   

4. Ta hjälp!

Försörjningsstöd 

Om dina inkomster förändras så att du inte längre kan försörja dig och din familj finns möjlighet att söka försörjningsstöd. Försörjningsstöd är ett bidrag från kommunen som du kan få för att uppnå en skälig levnadsnivå.

Ring 0320 21 79 90 eller besök Försörjningsstödsenhetens webbplats för mer information.

Budget- och skuldrådgivning 

Det är aldrig för sent att ta hjälp för att hitta sätt att förbättra sin ekonomi eller hitta vägar ur en svår skuldsituation. Kontakta budget- och skuldrådgivningen i Marks Kommun. Rådgivningen är kostnadsfri och rådgivaren har tystnadsplikt.

Du når oss via mejl på bus@mark.se eller på telefonnummer 0320 21 76 31 eller 0320 21 72 97

Självmordstankar

När ekonomin raseras vänds hela tillvaron upp och ned. Det är vanligt att känna stark oro, ha sömnsvårigheter och ibland också få självmordstankar. Men det finns stöd att få via någon av samhällets många hjälpresurser. En av dem är MIND-Självmordslinjen som är öppen alla dagar 06-24 och som nås via telefon 90101.

Kontaktuppgifter till fler hjälpresurser och mer information hittar du här.

 

Ekonomiskt stöd för företagare hittar du här

 

äldre gör stretchövningar

Ekonomiskt stöd till föreningar

Följande stödåtgärder gäller bidragsberättigade föreningar med syftet att mildra coronapandemins negativa ekonomiska effekter.Stöd till verksamhet för barn- och unga mellan 7–25 år samt äldre, 65 + prioriteras.

Frågor och ansökningar om covid-19 akutbidrag skickas senast den 1 september 2020 till kfn@mark.se

 

Kultur- och fritidsnämndens beslut:

 • Att ingen hyra debiteras för kommunala bokningsbara anläggningar för perioden mars, april, maj och juni 2020. Med kommunala anläggningar avses gymnastiksalar, idrottshallar, utomhusidrottsanläggningar samt klubb- och mötesrum som är tillgängliga för löpande uthyrning per timme.
 • Att gratis avbokning gäller, oavsett avbokningsregler, under mars, april, maj och juni 2020.
 • Att lokalt och kommunalt aktivitetsstöd (LOK och AKO) garanteras samma nivå som för 2019 om inte högre siffror presenteras för 2020.
  Föreningarna rapporterar in som vanligt för 2020.
 • Att ett covid-19 akutbidrag för föreningar som är drabbade av ekonomiskt intäktsbortfall på grund av pandemins effekter införs. Föreningar med egna anläggningar eller som hyr av annan part än kommunen och vilka bedriver barn- och ungdomsverksamhet i åldrarna 7–25 år samt verksamhet för äldre, 65 + prioriteras. Vid bedömning tas hänsyn till föreningens totala ekonomi.
 • Att ge dispens för sen inlämning av årliga handlingar i samband med att årsmötet blir försenat.
 • Att ge anstånd med betalning av fakturor till kultur- och fritidsförvaltningen.
 • Att en tillfällig förändring av studieförbundens verksamhet år 2020 inte ska utgöra underlag vid fördelning av de framtida kommunbidragen.
 • Att förvaltningen ges i uppdrag att sprida informationen om beslutade stödåtgärder till föreningslivet på lämpligt sätt, samt att även stödja föreningslivet med aktuell information om eventuella statliga och/eller andra stöd kopplade till coronapandemin och som kan sökas av föreningslivet.

Se bilaga nedan för regler och hur du ansöker

För mer information om kultur och fritid i Marks kommun 

Kultur- och fridtidsförvaltningen