Veckan som gick v33

Senast uppdaterad den 24 augusti 2020

Vecka 33
Veckan som gick är ett urval av beslut och insatser som genomförts av Marks kommuns krisledning under den gångna veckan för att hantera och begränsa smittspridningen av covid-19 i kommunen.

För aktuell information och statistik från myndigheterna gå in på www.mark.se/corona och rubriken Viktiga telefonnummer & länkar.

Sedan en månad tillbaka är läget stabilt inom förvaltningar och bolag i kommunen. Den främsta påverkan beror på personalbortfall inom Vård och omsorg, men varierar stort mellan olika enheter. Även Miljöenheten har en ökad arbetsbelastning efter nationellt beslut om att kommunerna skulle ta över tillsyn av serveringsställen för att förhindra trängsel och ökad smittspridning.

Risk för snabb smittspridning efter jobb- och skoluppstarter

I media har det varit stort fokus på skol- och jobbuppstarter efter sommarens ledigheter. Det har även varit mycket om anstormningen till badstränder längs kuster och vid sjöar i och med det ovanligt varma vädret. Regionens smittskydd varnade för att läget vi befinner oss i nu kan liknas vid hur det var i februari när återvändande skidturister från alperna förde med sig smitta som sedan spreds snabbt i och kring storstadsregionerna. En liknande situation kan uppstå nu när många kommer tillbaka till jobb och skolor runt om i landet och så även i Marks kommun.

Arbeta hemifrån året ut

Folkhälsomyndigheten har återigen uppmanat om att alla som kan bör arbeta hemifrån året ut för att minska trängsel i kollektivtrafiken och dämpa smittspridningen.

Socialstyrelsens statistik visar att landets äldreboenden nu har mindre än 1 % med covid-19, ett bevis på att de åtgärder som satt in med bland annat besöksförbud haft god effekt. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB har sedan mars i år gjort regelbundna mätningar via Kantar Sifo som fortsatt visar att en övervägande majoritet av befolkningen fortsätter följa riktlinjer och rekommendationer. Ett undantag är dock gruppen unga och unga vuxna där antalet smittade ökar och gör att smittan drivs vidare.

Hålla avstånd är att visa omtanke!

Det är extra viktigt nu att vi alla fortsätter hålla avstånd, tvättar händerna ofta och noga, stannar hemma om vi är det minsta krassliga och jobbar hemifrån om det går.

Tips

Följ oss på Facebook och Instagram!

Länk till Facebook https://www.facebook.com/MarksKommuns

Länk till Instagram https://www.instagram.com/marks_kommun/

Nyheter och kampanjer som publicerats under veckan som gick

Välkommen till ett nytt läsår 2020!

Välplanerad skoluppstart för Marks gymnasieskola välkomnade nya som gamla elever. Före sommaren fattades beslut om att Sveriges gymnasieskolor skulle återgå till skolförlagd undervisning och Marks gymnasieskola har på olika sätt planerat för att kunna genomföra detta på ett säkert sätt. Det innebär bland annat att undvika stora samlingar och att det kommer finnas vissa förhållningsregler som alla behöver följa.

https://www.mark.se/marks-gymnasieskola/om-mg/start-2020/?v=FCkeLd2hjoY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2_1uXI5X5Q_Ey2s9w9JD6hpmyyA6Qgkxbp18Boc9hCorGBedmjb4pAo8E

 

Månaderna med corona

– Marks kommun befinner sig i ett unikt läge när det gäller coronapandemin. Det ser inte likadant ut för oss i Marks kommun som det gör i exempelvis Göteborg eller Borås, utan läget är unikt för oss och för varje enhet inom den kommunala verksamheten. Mari Sandell Molander, förvaltningschef på barn och utbildningsförvaltningen i Marks kommun, berättar om arbetet inom skolan och utbildning under de månader som nu passerat sedan utbrottet av corona. – Händelseförloppet mellan att vi förstod att "nu är det här!", fram till dess att vi stängde undervisningen på plats på gymnasiet gick väldigt fort.

https://www.facebook.com/MarksKommuns/videos/2636454909953761

Är soptunnan full? Ta med skräpet hem!

Vi är många som spenderar tid på playan i det härliga vädret. Därför är det extra viktigt att vi tar hand om naturen, till exempel genom att se till att slänga skräpet i en papperskorg. Om soptunnan på badplatsen är full kan du ta med soporna hem – hellre det än att skräpet hamnar i vattnet, eller hur?

https://www.facebook.com/MarksKommuns/photos/a.628823921289965/738711786967844/

Gillar du att gå på konserter?

Vad sägs om en kväll på operan, eller föredrar du dramaten eller konsert?  Många konserter har spelats in för att visas gratis under coronapandemin. https://www.facebook.com/MarksKommuns/photos/a.628823921289965/730597027779320/

Gillar du att röra på dig?

Är du 65+ och gillar att träna? Det finns många digitala träningspass och upplägg man kan följa, såsom Hemmagympa med Sofia på svtplay och hjärt- och lungfondens Digigympa. https://www.facebook.com/MarksKommuns/photos/a.628823921289965/735699777269045/

Fikadags på jobbet?

Fikadags! Kan du tänka dig att rucka på 15-fikat? För att undvika trängseln kring kaffebryggaren ordna ett fikaschema. Och glöm inte att bjuda in dina kollegor som sitter på distans, de behöver också en paus och lite socialt umgänge såklart. Håll avstånd och håll kontakten Tillsammans bromsar vi smittspridningen https://www.facebook.com/MarksKommuns/photos/a.628823921289965/734978074007882/

 

Läs fler nyheter