Glädje när Dagcentralen i Öxabäck öppnade igen

Senast uppdaterad den 30 mars 2022

Efter att varit stängt i två år under rasande pandemi så var det äntligen dags för Dagcentralen i Öxabäck att åter ha möjlighet att bjuda in till gymnastikprogram och gemenskap. Dagcentralen drivs av frivilligverksamheten inom Marks kommun och målet är att stärka hälsa och välbefinnande hos de äldre genom att erbjuda ett brett utbud av olika aktiviteter. Alla aktiviteter anordnas av frivilliga.

Många har ringt och frågat

– Det är många som ringt och frågat när vi ska köra igång igen och nu var det äntligen dags. Man har sett fram mot detta jättemycket, säger Annica Edström Rosell som arbetar som frivilligsamordnare på Marks kommun. 

Nu kör man igång med både gymnastik, bingo och musikkafé igen - Är Dagcentralen lite som en fritidsgård för äldre?

–  Haha, ja det skulle man kunna säga. Ofta har man varit runt 30 personer som träffats och deltagit i olika aktiviteter. Strax innan pandemin var det faktiskt runt 60 personer, men då blev det lite trångt i lokalen, säger Annica. 

Värdefull gemenskap

– Frivilliga ordnar också gemensamma lunchträffar någon gång per månad. De som är med på luncherna brukar säga att det känns som att komma till en fest. God mat, uppdukat långbord och man har mycket trevligt. Vår Inga-Britt och de andra frivilliga lagar fantastiskt god mat. 

– Man märker verkligen hur värdefullt detta är för många, kanske speciellt för dem som ofta sitter hemma och äter ensamma, konstaterar Annica. 

Möjlighet att till träning och egna önskemål

Här finns också redskap för träning som är flitigt använda och Dagcentralen i Öxabäck är öppen vardagar mellan 9-18. Besökarna har också möjlighet att komma med önskemål om att skapa egna aktiviteter. 

– Tidigare så har det funnits intresse för att köra bokkafé och man kan ju tänka sig andra aktiviteter som exempelvis kortkvällar, stickträff, målarcirkel, herrmatlag, scrapbooking eller bara samtalsträffar om någon skulle vilja ordna något sådant, säger Annica. 

Alla är välkomna

Frivilligverksamheten samarbetar bland annat med Studieförbundet Vuxenskolan som kan bidra med material vid behov. Det är också ett krav att de aktiviteter som anordnas ska vara öppet för alla äldre och lokalen i Öxabäck används inte för privata ändamål.

– Alla är varmt välkomna till Dagcentralen, men som tidigare så ska man se till att vara frisk och symptomfri för allas skull, avslutar Annica Edström Rosell 

Frivilligverksamheten anordnar arrangemang på olika platser inom Marks kommun. Aktiviteterna startar allt eftersom under våren och det aktuella programmet hittar du här. 

På bilden syns Britt-Marie Andersson som höll i gympapasset och i bakgrunden Inga-Britt Håkansson och Ann-Britt Svensson som håller i luncher och musikkafé.

Publicerad av: Marks kommun