Måltider

Senast uppdaterad den 6 augusti 2021

Du som bor i något av kommunens äldreboenden, har hemleverans av matlåda eller äter i våra restauranger vill vi varje dag erbjuda god och näringsriktig mat. Tillsammans med motion, rörelse, social samvaro och sömn är maten en viktig faktor när det gäller hälsa och välbefinnande.

Restauranger och matsalar ska erbjuda lugn och ro under måltiden. För oss är det viktigt att bordet är dukat på ett inbjudande sätt. Tillräcklig tid ska avsättas för hjälpen vid måltiden. Vi vill ta tillvara alla möjligheter att fira. Därför har vi till exempel anordnat nobelmiddag, höstfest och julbord. Olika boenden har olika traditioner.

Måltiderna är utformade enligt gällande näringsrekommendationer med fokus på att ett tillräckligt energi- och proteininnehåll tillgodoses. Vid behov kan maten konsistensanpassas. Ibland behövs speciell kost till följd av vissa sjukdomar eller besvär. Det kan vara svårt att tugga och svälja viss mat eller kanske tycker du att portionerna är för stora. Det finns ett inarbetat samarbete mellan omvårdnadspersonal, kökspersonal och dietist. Förutom daglig kontakt finns olika forum där yrkesgrupperna möts.

”Gomidda´” kallas den kylda matlåda som produceras i köket på Kunskapens hus och som sedan levereras ut till hemmaboende i Marks kommun. Varje vecka kan kunden välja på ett antal olika huvudrätter och desserter. För att kunna ta del av matlådan krävs beslut av biståndshandläggare. Enkätundersökningar har gett Gomidda´ gott betyg flera år i rad.

Har du synpunkter eller frågor kontakta oss gärna!

Publicerad av: Marks kommun