Har du redan kontakt med socialtjänsten?

Senast uppdaterad den 4 februari 2021

Här har vi samlat information som kan vara bra för dig som redan har kontakt med socialtjänsten.

Det finns många olika anledningar till att barn och unga har kontakt med socialtjänsten. Oavsett varför du har kontakt med oss har du, precis som alla andra barn och unga hos oss, en socialsekreterare som är ansvarig för just dig och din familj. Du är alltid välkommen att ställa frågor eller säga vad du tycker till din socialsekreterare. Din socialsekreterare vill gärna veta vad du tycker och känner.

Varför har jag kontakt med socialtjänsten?

Det är inte säkert att du vet varför du har kontakt med oss på socialtjänsten. Då får du gärna fråga din socialsekreterare. Trots att vi tror att vi är tillräckligt tydliga med varför barn och unga har kontakt med oss, är det inte alltid säkert att alla har förstått. Självklart ska du veta varför vi är inblandade i ditt liv. Du får gärna fråga flera gånger.

Om du vill förbereda dig inför en träff med din socialsekreterare

Din socialsekreterares jobb handlar om att du ska få det bra. Den enda som vet precis hur du mår och vad du behöver för att må bra är du själv. Därför kan det vara bra att förbereda sig inför ett möte med socialsekreteraren.

  • Fundera gärna på hur ditt liv ser ut just nu. Finns det något som gör dig ledsen och finns det något som gör dig glad. Skriv gärna ner några punkter innan vi ses – det gör det lättare för oss att förstå vad vi kan hjälpa dig med.
  • Om du till exempel inte trivs hemma kan vi hjälpa dig att prata med dina föräldrar om det som inte känns bra. Socialsekreterare är vana att prata om svåra saker.
  • Om dina föräldrar ska med dig när du träffar din socialsekreterare kan du fundera på om du vill sitta själv med din socialsekreterare en stund. Då kan du ringa din socialsekreterare innan och säga det eller säga det på mötet.

När många är inblandade

Ibland är det många vuxna inblandade för att hjälpa ett barn och en familj. Det kan vara till exempel socialtjänsten, BUP och skolan. Om det är så för dig och din familj kan alla ses tillsammans och göra en gemensam planering för att du ska få det så bra som möjligt. Det kallas nätverksmöte eller SIP – Samordnad Individuell Plan eller Västbus.

Publicerad av: Marks kommun